Cum să te energizezi în 3 secunde sau De ce adulții ar trebui să gângurească ca și copiii

Da. Adulții ar trebui să gângurească ca și copiii.

 bebelusi_d62a5f6f880f40Fără doar și poate evoluția, curiozitatea și gânguritul țin de alegeri. Nu o să-ți vorbesc despre alegerile dintre bine și rău, căci nimeni nu e nebun să aleagă răul și orice aș scrie ar îmbrăca haina unui truism.

O să-ți vorbesc despre comportamentul copiilor în fața noului și ce învățăminte ai putea să tragi ca adult sau părinte, din acest comportament, în evoluția ta, de zi cu zi.

Și da: îți voi vorbi despre gânguritul bebelușilor.

Copii cuceresc lumea sau învață alfabetele vieții prin 3 simțuri: văz și auz și mai târziu kinestezic.

Cu ajutorul văzului, copilul nou-născut, în pătuțul lui, aproximează lumea fizica înconjurătoare și uriașă pentru el, cu ajutorul mânuțelor și a celor 2 degetele: policele și arătătorul.

Cercetătorul Revesz (biogenetician) denumește lumea dintre cele 2 degete ale mâinii copilului ca fiind lumea haptică (“haptic=ceea ce se poate cuprinde spațial”). Eu o să-i spun mai simplulumea celor 2 cm.

 manuta bebeToate obiectele mai mari decât el și pe care, încă, nu are puterea să le atingă, (copilul) le micșorează și le cuprinde între cele 2 degete. Astfel: mama are 2 cm, dulapul 2,5 cm, candelabrul 1 cm. Cu cât obiectele sunt mai uriașe cu atât copilul se îndepărtează de ele, nu de frică, ci spre a le aproxima între degete; luna de pe cer, prin fereastra de lângă pătuțul lui, devine cea mai mică. (Și această aproximare o repetă în fața fiecărui nou fizic).

 Așadar, oricât de mare ar fi obstacolul din calea ta, aproximează-l între police și arătător și bagă-l în buzunar (obstacolul).

 Analizând învățarea lumii înconjurătoare prin auz, concluziile devin și mai interesante:

 Probabil dacă ești părinte și-ți vezi bebeul liniștit (fără să scoată niciun sunet) probabil ești fericit, căci te bucuri de câteva momente de liniște după n nopți nedormite. Însă să știi că prin gângurit copilul învață.

 Prin gângurit corpul bebelușului se încarcă de energie. Deși pare un efort la prima vedere, încărcarea e instantă, din momentul primului sunet. (Să fie efectul anilor de evoluție a speciei sau doar Providența?)

 Aceeași energizare i s-a întâmplat și omului din comuna primitivă, din momentul în care a început să scoată sunete. Repetiția l-a făcut, probabil, pe om să evolueze și să devină șaman și să se lege instant de Divinitate.

 Omul-adult prin sunetele pe care le produce primește energie. Însă pentru a primi energia propriilor sunete trebuie să găsească energie spre a le emite. Și această energie pentru impuls este în el, așa cum există energia fiecărui impuls spre respirat, când dormi.

 Instant, când încă nu a terminat de scos primul sunet, pe om, îl învăluie o energie prin pace și liniște (Aceeași Providență?)

 Facem o paralelă cu ceea ce se întâmplă în rugăciune: după Arsenie Boca doar rugăciunile prin care trimitem energia noastră lui Dumnezeu (același impuls firesc), sunt ascultate: rugăciunile de mulțumire și slavă. ( Cele în care doar cerem, nu mai ajung în Cer).

 De fiecare dată când ești pus în situația de a alege sau a scăpa de un obstacol, gângurește sau cântă. Gânguritul sau murmurul cântat te energizează.

Să nu uiți să înscrii în dicționarul tău următoarele noi semnificații:

         a cânta = a-ți împlini nevoia de energie;

         a zbura = a împinge pământul cu un sunet;

         Cer = cimitirul neliniștilor noastre.

 

Cu drag,

Robert George Buliga

 


Comentarii

Cum să te energizezi în 3 secunde sau De ce adulții ar trebui să gângurească ca și copiii — 3 comentarii

  1. Multumesc frumos pentru articol. A sosit la momentul potrivit. Sunt intr-o perioada putin mai complicata. Inca o data multumesc.

    • Cu drag, Maria. Multi au luat articolul ca si-o gluma…
      Articolul nu este o gluma si ce-i care au trecut prin workshop-urile mele si au experimentat prin vocea lor, stiu cel mai bine,ca nu e o gluma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.