Ce să faci când ai dureri de spate, în zona gâtului sau Cum să-ți îngrijesti vertebrele cervicale

Cuprins

vertebre-cervicaleStatistic, 8 din 10 persoane acuză dureri cervicale (coloana din zona gâtului).

Între un muzician sau pianist care studiază la instrumentul lui 8 sau 10 ore, cu gâtul înainte sau aplecat spre partitură și o persoană care muncește la birou 8 sau 10 ore pe zi, cu capul aplecat spre cifrele de pe desktop sau de pe birou, nu este nicio diferență din punct de vedere al durerilor cervicale pe care le simte.

Mușchii spatelui ca și orice mușchi au memorie stocata în ADN. La fel se întâmplă și cu mușchii care îți țin capul și această memorie poartă numele de tonus muscular.

Doar anumiți mușchi au rolul de a participa la tonusul muscular și restul mușchilor stau relaxați.

De ce doare zona gâtului sau zona cervicală?

Apar dureri cervicale când NU folosim mușchii responsabili pentru tonusul muscular, și folosim alți mușchi responsabili pentru alte mișcări.

Ce-i de făcut?

În poziția pe care o ai pe scaun în fața calculatorului sau nu, palpează-ți ușor cu degetele mâinii stângi, gâtul de jos în sus (până sub craniu) vertebrele cervicale.

La baza gâtului dacă apleci ușor capul vei simți o vertebră mai proeminentă: e vertebra cervicală 7 sau C7.

Dacă obișnuiești să stai în acestă poziție (cu capul ușor aplecat) și atunci când tastezi pe telefon, muncești sau înveți, toată greutatea capului nu va mai fi pe C7, ci va trage toate celelalte vertebre în jos.

Cu timpul, între vertebra C7 și vertebra următoare, de jos în sus (sau imediat după C7) și anume vertebra C6 se va crea un gol, o ușoară adâncitură sau cu timpul, se va distanța sau se va întâmpla ceea ce denumesc medicii deplasare de disc.

Durerile sunt continue (și dimineața la trezire) deoarece e un mod de a sta defectuos și solicitant pentru mușchii gatului.

IMG_6439Corpul, ca să se apere și să împiedice accidente între cele 2 vertebre, va depune calciu și în timp, vertebra C7 va avea o umflătură căreia popular îi spune “cioc”. (Acest lucru se întâmplă într-o fază finală sau, mai nou, observ această modificare la mămici foarte tinere care au copii pana în 4 sau 5 ani.)

Dacă prin palpare vertebrele gâtului sunt aliniate ca niște soldăței, cu vertebra C7 ușor, milimetric ieșită în afară  deoarece e o vertebră mai groasă cu rol de susținere a celorlalte vertebre cervicale – te-ai scos și probabil nici nu ai probleme sau dureri de cap sau gât (cervical).

Cum pot elimina diferența dintre vertebrele nealiniate:

Dacă între C7 și C6 există o mare diferență, atunci în 2 pași o poți elimina:

pasul 1: ridică-ți capul, trage-ți ușor capul în spate – ai grijă ca bărbia să nu fie înainte, până în momentul în care atunci când îți palpezi vertebrele cervicale să nu mai fie nicio diferență (vertebrele să fie aliniate);

pasul 2: trage ușor umerii în spate, până va dispărea diferența dintre cele 2 vertebre – C6 și C7.

Astfel ai câștigat alinierea perfectă a tuturor vertebrelor cervicale.

(Ți-am vorbit despre cea mai frecventă defecțiune în mecanismul cervical. Sunt persoane care au diferențe de nivel și între celelalte vertebre cervicale și prin aceeași 2 pași se pot corecta.)

 ATENȚIE!

Ți-ai aliniat vertebrele cervicale, însă tu trebuie să-ți continui treaba sau munca și nu poți să stai în această RIDIGITATE  pe care ți-o dă această aliniere a vertebrelor.

În noua poziție a capului și a gâtului vei observa că pe lângă aceasta rigiditate există: și o cutare a pielii și o ușoară strangulare, deoarece tu te-ai obișnuit să stai cu capul mai înainte și toate celelalte sisteme ale organismului s-au mulat după acel cap înainte sau aplecat – tubul: respirator, digestiv, limfatic, sangvin și energetic.

Aliniindu-ți vertebrele cervicale și câștigând o poziție nouă, de altfel corectă, simți o strangulare. Sistemele: respirator, limfatic, sangvin și energetic sunt strangulate.

Mai grav: în poziția nouă nu poți să stai mai mult de 30 de secunde deoarece apar dureri noi, dureri localizate în mușchii care au lenevit până în pragul acestei schimbări. Aceste dureri sunt firești, însă cine vrea dureri noi peste cele vechi?

Și aici intervin eu:

În WORKSHOP-UL DE ÎNTINERIRE PRIN RESPIRAȚIE din 26 și 27 APRILIE 2014, din BUCUREȘTI, începem cu  diagnosticarea coloanei vertebrale: o re-aranjăm, fixăm postura corpului și apoi cu un masaj specific, terapeutic, stabilim noua postură, fără dureri.

MISU pleasureTerapia presupune o serie de manevre. Aceste manevre sunt practicate de mii de ani în templele budiste și japoneze și care au devenit politică de stat în Japonia (prin Institutul de Medicină Preventivă din Tokyo).

Manevrele sunt personalizate, după conformația corpului fiecăruia și are ca SCOP relaxarea mușchilor responsabili de noua postura a corpului sau a gâtului și a vertebrelor cervicale, în cazul de față.

După ce am fixat postura paralel cu coloana vertebrala întărim tubul respirator prin exerciții – până la o deprindere pe respirat corectă, iar în final întărim tubul energetic prin vocale și vocalize.

Mădălina I. o cursantă, m-a întrebat în glumă după ce a lucrat cu mine “dacă mă poate lua acasă”.

Maria M. care a venit la mine să-i elimin durerile de spate îmi zicea că “nu mai simte că are mușchi pe spate, căci nu o mai doare…”

Bobo M. : “Cât de tareee! Ma simt ffff. bine! “

Cristian P.: M-a întrebat într-un final dacă a crescut în înălțime; “mă simt mai înalt.” 🙂

Ca munca mea cu tine să meargă ca pe roate după cele 2 zile-full- de workshop ai 21 DE ÎNTÂLNIRI INDIVIDUALE, cumulate, astfel încât: să scapi de dureri, să te simți mai tânăr și mai energic.

Și ca entertainment, majoritatea descoperă calități de care nici nu visau: au voce sau auz interior – nu cel cu care percepi zgomotele; acel auz interior de care se folosea Beethoven când compunea sau dirija orchestra, deși el era surd. Și acest auz interior e incredibil de legat, de energia corpului.

Deci, nu uita:

Workshop de Întinerire prin Respirație, pe 26 și 27 aprilie (sâmbătă și duminică) 2014, IMG_0663în București.

2 zile de workshop și 21 de ședințe individuale personalizate, cumulate.

Preț: 700 lei (pentru cei care achită până pe 15 aprilie 2014) și 800 lei pentru cei care plătesc după 15 aprilie 2014).

Locurile sunt limitate la 10 (pentru a putea lucra cu fiecare în parte).

Pentru cei care doresc sa vină în particular, în afara workshop-ului prețul este de 1000 lei, iar perioada este de 30 de zile, cumulate.

Mai multe detalii primești dacă îmi scrii pe adresa de mail: robert@musictherapy.ro

 

Cu drag,

Robert George Buliga

P.s.: Orice nelămuriri sau întrebări ai vis-a-vis de articol, te rog să mi le comunici pe mail sau sub articol.

 

30 de răspunsuri

  1. Sunteti a 5-a persoana in ultimele 48 de ore care imi cere sa vin la Iasi. Cand se aduna 10 persoane, ma deplasez la Iasi.

 1. Am dureri pe partea dreapta(la subrat si umar spate) am brobleme cu vert.c3 c4 iar c6 c7 este deplasat .am fost la control acum 2 ani si a spus ca trebuie sa ma opereze dar nu as vrea exista vreo terapie

  1. Salut Nicu,
   Vertebrele se aranjeaza din musculatura.
   Durerea la subrat si umar spate e din vertebrele toracale si se rezolva tot prin muschi.
   Ti-am trimis detaliile pe mail.

 2. buna ziua,

  am dureri continuie de omoplati si gat plus de 5 ani un tiuit cintinuu in urechi ,….am facut ceva investigatii pe la toti medicii dar NIMIC !

  se poate face ceva ?!

  cu stima

 3. Buna ziua. Am dureri de cap ameteli puternice din când in când …dar s au intetit si dureri cervicale care se lasa pe umeri. Viața de 2 luni a un calvar si am intrat intr o depresie urâtă.
  Durerea trece pentru putin timp doar după masaj cu crema antiinflamatoare dar vad ca nici ele nu si mai fac efectul. Un sfat…o mana de ajutor …va rooog. Am 45 de ani.

 4. Mam trezit cu capul antepenit amtro dimineata nu puteam sal musc de durere si am fost la medici mia dat tratament de giaba am fost la acu punctura de giaba si am ramas asa de 5 ani cu capul an partea dreapta nu stiu unde sa gasesc un medic bun platesc numai sa ma faca bine las numaru 0762905429 bucuresti

 5. Am dureri care pornesc de la gat si se extind pana in crestetul capului, sub forma de arsuri. E ca o nevralgie. Apare doar cand stau la calculator, in weekend nu simt nimic. Dar cand am durerea, simt si un vajait in ureche. Ce pot face?

  1. Marius, spatele doare dintr-o infinitate de motive. Unde doare, ince fel doare, etc. Imi trebuie mai multe detalii. Multumesc.

 6. Buna.Am scolioza si cifoza. Am simptome cum ar fi rigiditate a gatului,dureri si ameteli. Durerile sunt in special pe partea dreapta a gatului si spatelui. Aici muchii par inghetati,nu sunt relaxati in totalitate niciodata. Fac exercitii pt intarirea musculaturii la o clinica si ma simt mai bine din punct de vedere al durerii, insa rigiditatea gatului pare ca s-a accentuat. Parca e tot timpul incordat…care ar fi motivele si ce as putea face? Ma deranjeaza foarte tare aceasta senzatie.

  1. Buna Andreea,
   Scolioza este o deviere a sinelui prin transfer si cifoza este data de povara acestui transfer pe care il cara sinele.
   2 devieri pe coloana implica mai multe probleme si niveluri de rezolvat.
   Programeaza-te la o consultatie.
   Pana la consultatie gandeste-te de ce nu poti accepta parerea sau ideile celorlalti.
   Detalii legate de consultatie ai primit pe mail.

 7. Bună ziua am dureri de coloana cervicala lombara și in zona de mijloc a spatelui dar cele mai grave sunt cele cervicale mă doare când las capul pe spate îmi amorțesc umerii îmi pocnește coloana când fac exerciții dar și când merg amețesc mă doare fruntea și dinții iar când fac rotații de cap simptome și durere in vertebrele de lângă urechi și de lângă coloana simt durere și la încheietura mâinii genunchi și dureri de picioare mușchi ajutați mă va rog cu un stat ce as putea face să mă simt mai bine sunt la capătul răbdării și nu mai pot suporta aceste dureri

  1. Salut Sebastian,
   As putea sa sriu pe subiect si 24 de ore…
   Hai intr-o consultatie (am trimis detaliile pe mail). E mult mai rapid.
   Robert

 8. Buna ziua întro dimineata mam trezit cu durere de gît si nu puteam sa misc capul durerea se lasa si spre umar muschi spatelui asa am senzatia dupa vro sase zile durerea a mai trecut dar tot mai simt disconfort la rotirea capului lasarea pe spate poate sa fie ceva grav?ce trebuie sa fac?multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

Libertatea si secretul libertatii

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul

Te vreau, dar…

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii

Cum stii ca este el?

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei