De 2 săptămâni lucrez individual cu o fată de 21 de ani, pe respirație.
În prima zi mi-a zis că SE SUFOCĂ când respiră și, mai ales când face efort fizic la orele de sport. Și acesta constituia motivul venirii ei la un expert pe respirație.
AM FOST FOARTE ATENT LA MIȘCĂRILE CORPULUI EI CÂND VORBEA ȘI SE MIȘCA PRIN CABINET și mi s-a părut foarte straniu că nu poate sta locului (din 2 în 2 secunde se mișcă brusc de pe un picior pe altul, ducea o mână prin păr sau își atingea fără vreun scop, când gâtul, când mâna opusă, când piciorul. Laba piciorului făcea tot timpul desene pe covor).
Mi-a spus că este studentă la arhitectură și stă foarte mult pe scaun în fața calculatorului (cam 6-8 ore pe zi).
I-am explicat fetei și mamei ei (au venit amândouă de mână – una mai îngrijorată decât alta) că modificările tubului respirator sunt legate de mental și ca o consecință a mentalului, apar întotdeauna modificări în postură și implicit la coloana vertebrală… Practic coloana respectă mentalul și-l copiază.
M-a întrerupt imediat fata și mi-a zis că a primit diagnostic de la medic: scolioză atipică, spondiloză și inflamație pe lombarul 3 și 4 (după cum știi, toate sunt afecțiuni pe coloană).
Când mama ei nu a fost atentă, am întrebat-o repede pe fată, dacă se bucură că studiază arhitectura la o universitate din străinătate.
Care crezi că a fost răspunsul ei după ce ți-am explicat legătura dintre coloana vertebrala și gândire?
Mi-a răspuns: Nu-mi place! Urăsc arhitectura,… urăsc faptul că se termină vacanța. O fac căci așa vrea …mama(!)
(Atunci am conștientizat de ce mama fetei a refuzat să o lase singură în cabinet pe fată, și de ce, atunci când s-a programat la telefon, mi-a zis că vine cu fetița ei de 21 de ani!…)
În prima zi am pus-o efectiv să stea în picioare nemișcată (nici pleoapele să nu le miște) iar eu am împins-o încet și insistent când din spate, când din față, când din dreapta, când din stânga, încercând să o dezechilibrez. Am rugat-o – în ciuda durerilor subiective care au început să apară – să nu se miște, să nu se dezechilibreze.
Apoi am adăugat din TOLBA CU EXERCIȚII, acele care se potriveau constituției fetei: înaltă, slăbuță, tipologie „coloană” ( marginea umerilor corespunde cu marginea bazinului), fără musculatură dezvoltată, în plus la tipologie – fund țuguiat etc.
Mama ei (care a asistat la și-a răbdat în tăcere) a făcut dintr-o dată ochii mari și a exclamat speriindu-mă:
Doamne!!!! Eu umblu de 4 ani pe la medici, terapii peste terapii și oamenii în halatele albe strâmbă din nas și-mi spun: știți fata d-voastră are o forma atipică de scolioză, curbura e prea mare, e riscant pt noi și pe deasupra are și spondiloză și toată coloana cervicală e în scări și tu în 2 zile, respectiv 12 ore ai rezolvat problema?!! Unde te ascunzi? de ce nu știe lumea de tine??!!”
Am rămas mirat…. i-am zis doar să nu se culce pe o ureche și că e musai să lucrăm și să întărim musculatura, musculatura fiind cea care susține coloana… Și abia acum începe munca ei și a mea și-a fetei. E de lucrat și pe convingerile ei (fetei) deoarece defecțiunile deși eliminate, vor recidiva dacă nu-și schimbă mentalul și respirația nu-i devine deprindere.
De ce crezi că prima care suferă este coloana vertebrală?
Coloana vertebrală nu e făcută pentru a te susține și ea e creată pentru a-ți da FLEXIBILITATE.
În momentul în care tu te îndoiești de tine sau te încăpățânezi, pe același nivel, într-o problemă, devii UN MARE SEMN DE ÎNTREBARE.
Coloana ta vertebrală devine oglinda întrebărilor din mental.
ȘI CE POȚI SĂ FACI?
1. ÎNTINDE-TE. Dimineața când te trezești mai rămâi 1 -5 minute în pat, întinzându-te ca o pisică. Întinde mâinile, picioarele și arcuiește-te ca o pisică. Un mic auto-alint.
2. REVIZUIE-ȚI MENTALUL. Când ești în criză de timp și deja ai dureri de spate, pe lângă faptul că trebuie să-ți revizui mentalul, e necesar să-ți depistezi convingerile limitative.
Nu-ți mai chinui mentalul. Nu te focusa pe răspunsuri, ci ramai la nivelul întrebărilor (Alina Barcan). Parafrazându-l pe Einstein, rezolvarea unei probleme nu va veni niciodată încercând să găsești soluții, de pe nivelul care a creat-o.
3. ANALIZEAZĂ-ȚI POSTURA. Stai nemișcat 5 minute și observă-te; unde simți disconfort: în mușchi sau în oase? te dezechilibrezi ușor ?
4. OBSERVĂ-ȚI COLOANA VERTEBRALĂ. Durerea ușoară sau accentuată din discuri și nivelul privirii tale îți va spune ce nu faci corect.
5. PUNE-ȚI LA PUNCT RESPIRAȚIA. Fiind pe deprindere corectă, te va atenționa ori de câte ori mentalul tău se blochează, provocând astfel, defecțiuni în coloana ta vertebrală. Prin respirație vei dobândi controlul a tot ce se întâmplă în corpul tău.
Devii ceea ce „inspiri”: gânduri pozitive sau negative, convingeri limitative sau nu, întrebări sau răspunsuri ș.a.m.d.
Deprinderea pe respirație corectă este un soldat care are grijă de: mentalul, emoționalul și corpul tău fizic.
Cu drag,
Robert George Buliga
P.s. : Mulțumesc prietenului meu, Horia Radu, pentru sprijin… (Îmi cere mereu să postez mai des 🙂 Aștept cu nerăbdare un spectacol de stand-up comedy cu Horia, in București. )
P.p.s.: În articolul următor vom împărți coloana vertebrală în secțiunile ei clasice: sacrală, lombară, toracică și cervicală și fiecărei secțiuni îi vom analiza: tipurile de dureri, cauzele ce se ascund în mental și exerciții – cât e posibil să-ți dau, fără să te văd fizic.
28 de răspunsuri
Multumesc pentru apreciere, Robert, dar iti cer sa postezi mai des pentru ca te cunosc si stiu ce poti sa faci si unde poti sa ajungi, cu putina constantza. 😉
Spor la treaba in continuare, astept sa vad ce ne mai inveti!
Multumesc. Stiu de ce imi ceri sa scriu mai des si iti multumesc.
Super articolul tau Robert! Continua cu ce faci!
Multumesc, Mioara.
Felicitari Robert! Sfaturile tale si ceea ce faci la workshopuri nu se limiteaza doar la imbunatatirea respiratiei. Cei interesati de dezvoltarea lor personala gasesc multe raspunsuri, multe „chei” in demersurile tale. Multumim!
Cu drag, Anca.
Respiratia e in tot si influenteaza intreg organismul.
Fara aer, nu putem trai.
Cu aer putin doar vegetam; nu ne putem influenta destinul.
Esti plin de entuziasm si profesionalism , complimentele mele … stiu ca tot ceea ce faci e din suflet cu multa daruire …cu drag si respect o admiratoare … Laura
Multumesc mult , Laura. Ma ajuta un astfel de comentariu enorm de mult in munca mea.
Interesant articolul. Care este costul workshopului?
Buna Georgiana.
Workshop-ul din 28, respectiv 29 septembrie costa 700 lei. Cine achita pana la in 15 septembrie, plateste 600 lei.( In acest cost intra 2 zile de workshop si 4 ateliere de follow-up-uri, care se vor organiza in weekend-urile de dupa workshop).
Ca de obicei fiecare articol este o lectie… 😉
🙂
Mi-a placut in mod special acest citat…”In momentul in care tu te indoiesti de tine sau te incapatinezi, pe acelasi nivel, intr-o problema, devii UN MARE SEMN DE INTREBARE.”
M-a pus pe ganduri….F frumos!
:)E foarte profund.
Tocmai mi-a venit o idee de viitor articol, cand mi-am regasit cuvintele in postarea ta, Robert.
Multumesc prieten drag.
„Nu-ti mai chinui mentalul. Nu te focusa pe raspunsuri, ci ramai la nivelul intrebarilor” (Alina Barcan).
Multumesc si eu… prieten drag.
Buna Robert,
Imi place foarte mult ceea ce ai impartasit cu noi in acest articol si anume legatura intre mental si postura corpului.
Am sa practic si exercitiile propuse de tine , mai ales ca stau prost la capitolul observare a propriei pozitii a corpului.
Aura
Asa sa faci.:)
Bravo Robert! Imi place ce si cum scrii: scurt, concis si la obiect, in acelasi timp transmitand emotie; se vede ca pui pasiune in ceea ce faci!
Tine-o tot asa!
Multumesc mult, Stefana.
Robert, spune-mi te rog, pentru pozitia pe bicicleta ai vreun exercitiu care sa elimine durerile de spate dupa mai multi km? Adica dupa 60-70.
PS. Foarte tare articolul.
O sa-ti zic de ce au aparut medicamentele si de ce exista meseria de doctor. Omul modern fuge de el; nu mai are rabdare sa construiasca durabil ceva si vrand totul dintr-o data, vrea magie.
Probabil ,candva , cand se ducea la medic, era pus sa lucreze cu gandurile lui, incet, pas cupas sa-si elimine durerea. Si fiindca omul a inceput sa se urasca si sa nu mai conteze el in fata lui, s-a intors la medic sa-i ceara pilula magica; medicul si medicina ca SA RASPUNDA PROMT in fata omului, a inceput sa intervina chimic asupra lui. A inventat MEDICAMENTUL.
Muschiul cu care misti degetul mare de la picior e legat de oricare alt muschi din corp , prin memorie. E necesar sa lucrezi toti muschii ca sa castigi un tonus muscular. Pe urma in momentul cand apare orice durere, e accesibil prin exercitiu sa transformi durerea in caldura. Totul e fizic si mental.
Foarte interesant articolul tau, Robert. Tocmai m-am intors dintr-o tabara organizata de NLP Mania si ne spunea Marius Simion ca afectiunile coloanei se intalnesc foarte adesea la oamenii perfectionisti pentru ca isi poarta in carca toata vinovatia de a nu fi facut totul perfect. Totul vine din mental, ai dreptate. Abia cand ajungem sa fim aliniati mental ne dam noua insine sansa de a avea o postura frumoasa.
Multumesc pentru articol, abia le astept pe urmatoarele. Are dreptate Horia, noi stim cine esti si ce poti. Da-ti voie sa zbori 🙂 iar noi iti vom fi insotitori fideli.
Da. Fata din articol purta”inconstient” o povara, povara meseriei aleasa de altcineva in locul ei. Dar lipsa ei de directie, lipsa motivatiei fetei au determinat pe mama sa intervina. Si fetei pe undeva i-a placut, deoarece isi alimenta nevoia de victima.
Buna Robert. Ma confrunt si eu cu multe probleme de coloana si am rezolvat o mare parte dintre ele prin psihoterapie si continui. Ma preocupa armonizarea respiratiei de mult timp si desi am avut multe tentative, sufar inca de neliniste si sper sa ajung cat de curand la unul dintre workshopurile tale sau macar la o consultatie. Am o intrebare care mi-a fost revelata citind documentul gratuit pe care il oferi – de ceva vreme (aprox. 2-3 ani) nu mai tolerez muzica considerand-o in general galagie, desi am ascultat muzica de diferite tipuri dintotdeauna. Muzica clasica nu am tolerat-o niciodata cu adevarat. Ma intreb daca exista vre-o explicatie pentru aceasta stare de refuz a muzicii. Ce parere ai? Sau sugestii? Multumesc
Buna Roxana.
Psihoterapia are grija de mentalul tau. Bravo.
Daca vrei sa functionezi la parametri maximi cauta sa ai o DEPRINDERE de respiratie corecta; tehnicile sunt doar pentru „armonizari.
MA AJUTA CA SA FIU EXACT, DACA STIU CUM TE ENERGIZEZI; daca esti introvertit sau extrovertit.
Muzica e unul din instrumentele de energizare…Genul de muzica pe care il asculti tine de educatia muzicala.
Ma juta sa-ti dau un raspuns daca stiu si ce educatie ai : umana sau reala.
Cu drag.
Multumesc mult, multumesc ca te-am descoperit, am multe de invatat de la tine!
Multumesc si eu pt apreciere.