Cum poți să-ți influențezi rapid destinul sau Cum scapi de durerile de spate (zona sacrală)

Cuprins

Ți-am scris în articolul anterior despre acea fata de 21 de ani care se sufoca și a venit la un expert pe respirație să-și rezolve problema; nu putea sta locului, se mișca brusc de pe un picior pe altul, își atingea părul, gâtul, făcea desene pe covor cu piciorul. ( Ei!… După ce am lucrat cu ea și și-a rezolvat problemele, a plecat în vacanță prin Europa și mi-a trimis un zâmbet pe telefon…)

Zilele trecute m-a vizitat mama fetei. Mi-a zis la telefon că vrea sa vorbească cu mine și că e urgent.

S-a așezat în fotoliu și a tăcut… a tăcut vreo 10 minute și eu la fel; ma uitam la ea zâmbitor și îngăduitor. I-am oferit un ceai și brusc a început să vorbească: “Să știi că la vârsta mea am o experiență de viață mai mare decât a ta și știu să-mi educ copilul.”

I-am răspuns liniștit: Cu siguranță.

A urmat liniște iar… (Am pus în surdină un cântec de leagăn cântat de Luiza Zan, în boxe).


Încet, mi-a zis că ar vrea sa lucrez și cu ea, dacă se poate și ușor i s-au umezit ochii…

Am rugat-o sa meargă pe covorul medical din cabinet (țesut din cânepă și lăsat cu relief) vreo 10 minute, în următoarele condiții: mers foarte (exagerat de) încet și când atinge piciorul covorul să pună prima dată vârful degetelor și apoi talpa.

Ghici de ce?

Nu putea sta locului, se mișca brusc de pe un picior pe altul, își atingea părul, gâtul, nu făcea desene cu piciorul pe covor, însă își ducea brusc pieptul înainte ca și-un tic ; părea foarte bărbătoasă. Își schimba brusc starea după energie și gânduri și, brusc începea să bată cu piciorul ușor, în podea.

Am închis ușa și am lăsat-o singură în camera… Am urmărit-o, discret, printr-un geam și încet, mersul ei după vreo 10 minute a început să devină din ce în ce mai rar. Atunci m-a strigat și mi-a zis că o doare în bazin-spate. Și o doare întotdeauna când merge rar.

 Am întrebat-o dacă are probleme medicale și mi-a răspuns că e sănătoasă. I-am arătat niște poze (cele alăturate) cu mușchii care sunt responsabili de mersul și statul în picioare.

I-am cerut să mai meargă 10 minute, rar, dar cu mușchii fesieri încordați. Mi-a zis imediat: “A! Dar nu mai doare!”

Și a mers jumătate de oră… căci a zis că se simte din ce în ce mai bine. A devenit din ce în ce mai calmă. Mâinile ei făceau un singur gest: își ducea o șuviță de păr (care stătea la locul ei) după ureche. (Curios că toate fetele fac același gest după aceleași 10 minute de mers încet …; iese la iveală feminitatea – când devin calme (?)

Și pe urmă timp de 3 ore a lucrat exerciții de-ale mele și-a vorbit… într-una.

 

Ce învățăminte poți să tragi tu, cel care mă citești, acum ?

1. Stai departe de aceste gânduri: RESENTIMENTE, VINĂ, TENDINȚA DE A CRITICA, FRICĂ….;

2. Dacă ai dureri în zona sacrala le elimini instant dacă ții fesierii strânși.

3. Cred ca deja știi, din articolul anterior, că mușchii au memorie și sunt legați unul de celălalt. Mușchii fesieri antrenează mușchii abdominali și abdominalii sunt cei care controlează respirația (nu diafragma). Și respirația antrenează mai departe mentalul. (De câte ori nu ne trezim că ritmul respirației e același cu al gândurilor?)

4. În lumea holistică, mușchii fesieri însemnă putere și niște fesieri moi, pe care îi folosești doar ca pernă când stai pe scaun, înseamnă pierderea puterii.

5. Încrederea în sine și puterea mentalului începe cu un tonus muscular. Tonusul muscular are ca centru mușchii fesieri.

6. Dacă ai copii și nu-i lași să-și exercite liberul arbitru acum, cât sunt în preajma ta, te vor copia. O să te superi, însă generațiile care vin sunt superioare celor dinaintea lor.

 

Cum poți să știi dacă ai probleme sau nu?

În prezența (sau lipsa) durerilor de spate, dacă îți strângi fesierii și fundul tău a dispărut… în neant, ai de lucru pe: echilibru, postură, tonus muscular, coloană, respirație și uite că toate acestea îți afectează… destinul.

Nu poți să ții standardul sus sau să-ți influențezi destinul dacă tu, fizic, te dezechilibrezi ușor.

Cu drag,

Robert George Buliga

 

P.s.: În articolul următor ne vom ocupa de zona lombară a coloanei vertebrale.

P.p.s.: În octombrie sunt așteptat la Cluj să susțin un workshop, după care voi pleca în Timișoara. În București, pe acest an, mai țin DOAR UN ULTIM WORKSHOP de întinerire prin respirație.

            Înscrierile au început de săptămâna trecută, pentru workshop-ul din 28 ȘI 29 SEPTEMBRIE (SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ), pentru București, și mai sunt 3 locuri.

            Înscrierile se fac la adresa de mail: robert@musictherapy.ro.

Robert

39 de răspunsuri

  1. Articolele tale devin tot mai interesante Robert. O spun cu toata sinceritatea ca de cand te-am descoperit universul meu a devenit mai frumos…si asta pentru ca am inceput sa inteleg cum functionez cu adevarat.Si cu fiecare articol chiar ma surprinde si ma entuziasmeaza informatia oferita…pentru ca devine tot mai simplu, iar eu cautam sa complic totul mereu. Am incercat si aici sa fac acest exercitiu (nu stiu cat de corect l-am executat), dar am simtit in talpa o zona foarte foarte sensibila-ca o gadilitura, care m-a relaxat dar in acelasi timp a trimis stimuli in tot corpul,plus un dezechilibru usor. In orice caz sunt niste detalii care merita toata atentia, ne pot scuti de tratamente care mai mult distrug decat sa repare si nu trebuiesc ignorate si nici pe cel care le transmite 🙂

    1. Olivia, iti zic o povestioara-mi-am adus aminte de ea, citind ce mi-ai scris…;
      intr-un satuc uitat de lume s-au intrunit locuitorii sa hotarasca cum sa lege 2 scanduri. Si s-au pus pe gandit si iar sfatuit: sa le lege cu sfoara, cu baticuri, cu esarfe, cu fan impletit? Si a sosit un calator in sat si le-o zis sa le bata 1 CUI. Si s-o pus pe chefuit, de bucurie…:)

  2. Domnule Robert ei si sotia avem problem cu coloana( dureri de spate). Am vrea sa ne inscriem intr-un oras mai aproape de Tg-Jiu, dar nu stim cum sa procedam. Va rugam sa ne ajutati cu o sugestie.
    Va multumesc.Cu stima,

    1. Cu dureri pe drumuri nu e ok.
      Vorbiti de proiectul meu: vecinilor, prietenilor, colegilor si cum se strange o grupa de minim 8-10 oameni , stau o luna in Targu-Jiu si lucram.
      Si daca veniti intr-un oras apropiat la workshop, ce facem cu intalnirile de dupa workshop? Sunt 4 la numar si daca le pierdeti, nu am facut nimic.

    1. Si femeile sa atinga pamantul prima data cu varful piciorului si apoi cu toata talpa. (Va castiga si mai multa feminitate, pe langa sanatate…)

  3. Buna seara,
    In ce perioada va fi workshop-ul din Timisoara ?
    Va multumesc pentru informatiile pe care publicati pe site.

    1. Buna Niko,
      Luna noiembrie voi fi in Timisoara; nu stiu date exacta… Astept niste confirmari din partea celor care m-au invitat.(Anunt cel putin cu o luna inainte workshop-ul din Timisoara).
      Abonatii la site-ul meu primesc primii astfel de informatii. (Iti lasi adresa de mail pe site, confirmi un link pe care ti-l trimite softul pe mail si gata; primesti informatiile din timp , pe mail).

    1. Mihai, tehnica si exercitiile le-am transformat in urma studiului la clarinet in perioada cat am fost student la Conservator.La care am adaugat multa, multa anatomie.
      Adevarul fiind unul singur, e ff posibil si yoga sa aiba un cuvant de spus, insa in mica parte pentru europeni. Exista o lege bio-genetica foarte tare, care vorbeste despre: om si mediu, om si pamant, omul si cultura in care s-a nascut.

  4. Da Robert, sunt de acord, intr-adevar daca nu avem atitudine si ne dezechilibram usor, e greu sa ne influentam destinul. Multumesc din suflet pentru sfaturile tale!

  5. Am si eu o intrebare:
    daca muschiul abdominal are de a face cu respiratia si mentalul inseamna ca trebuie sa fie un exercitiu fizic benefic pentru vindecarea de nevroza obsesiv compulsiva..Asa este?Si daca da atunci care este acel exercitiu?
    multumesc dinainte.

    1. Petrica, se lucreaza in paralel, atat pe respiratie cat si pe mental , respiratia influentand mentalul.
      Oooo! de-ar fi atat de simplu; de-ar exista pilula magica: acel exercitiu nu exista, insa exista o suma de exercitii personalizate pe tine.
      Va trebui sa ai timp si randare cu tine.

      1. Inteleg.Pai nu am scris ca e vorba chiar de o’pilula magica’,dar eram pe aproape in rest,stiu ca de lucrat.Exercitii personalizate?Adica?Trebuie sa stau de vorba cu un terapeut si pers.respectiva imi recomanda special pentru mine ce trebuie?

        1. Nu, nu ai scris de pilula magica,ci ai intrebat doar de un exercitiu anume. Eu am fost direct ca sa fiu inteles si sa nu las dubii.
          Ca sa iti dau detalii sau ca sa nu vorbesc evaziv trebuie sa te vad.Pana in acest moment pot sa-ti spun ca esti mai echilibrat si atipic- in sensul bun al cuvantului- pentru N.O.C. Esti sigur ca diagnosticul e corect?
          Daca esti din Bucuresti ma ajuta sa-ti monitorizez evolutia, deoarece lucrez permanent aici in capitala.
          Nu-ti trebuie un terapeut , ci un prieten.

          1. inteleg,ok.Pai eu sunt din Cluj.Am fost diagnosticat acum 8 ani cu N.O.C. de catre o psiholoaga si a conlucrat cu o psihiatra.Simptomele sunt caracteristice.
            -de exemplu ceva tip de muzica nu merge universal la aceasta boala?.Am auzit ca e ceva din cauza lipsei de serotonina ..parca.Poate si de asta e asa mare pofta mea de cartofi si dulciuri.Meditatia insa ajuta,astept sa fiu contactat de cineva care ma invata sa meditez ca mi tare greu asa.

          2. Respiratia, daca esti pe deprindere corecta , inseamna meditatie. Pe 26 si 27 octombrie voi fi in Cluj. Stau vreo 30 de zile. Poate vorbim.

  6. Salut, Robert!
    Foarte interesant articolul.
    Si eu am dureri de spate destul de frecvent, cauzate ( din cate imi dau eu seama) de faptul ca stau destul de mult la calculator si stau cocosat.
    De altfel in general postura mea nu a fost niciodata prea dreapta si mi-as dori tare mult sa pot corecta acest lucru, dar atunci cand stau drept coloana imi oboseste si incepe sa ma doara.
    Am observat deasemenea ca am dureri de spate cand alerg distante mari ( peste 10 km ) sau atunci cand fac flotari (chiar daca sunt doar cateva ).
    Imi poti da cateva sfaturi ?
    Multumesc ! 🙂

    1. Paul, e musai sa te vad. Altfel vorbesc aiurea…E clar ca sunt probleme la tine de postura, tonus muscular si RESPIRATIE.
      Partea care ma bucura e ca nu imi spui de alte afectiuni. E super: in 30 de zile, tot ce mi-ai descris acum, poate fi trecut.
      Cand ai timp, te astept la un workshop.

  7. Buna ziua,ma intereseaza subiectul mai ales ca ma confrunt cu astfel de probleme de vreo 30 de ani.Cea mai recenta manifestare a fost acum 3 sapt.Debutul de fiecare data se manifesta la o mica intindere a zonei lombare.As vrea sa-mi transmiti pretul workshopului de la Bucuresti.Multumesc!

    1. E NESAR SA TE VAD CA SA POT VORBI SI-TI SCRIE.
      E vorba de un workshop de 2 zile si 4 ateliere in care e musai sa vii sa lucrezi. Totul costa: 600 lei , daca achiti pana la 15 septembrie si 700 lei daca platesti dupa aceasta data.

  8. La mine sufocarea se datorează unui edem pulmonar cu care m-am pricopsit în urmă cu 10 ani, după o inervenție neinvazivă pe cord. În ultimul timp am avut trei episoade cu sufocare severă, necesitând spitalizarea. O să încerc și eu remediul de mai sus, dar întreb: aveți și alte recomandări pentru edem pulmonar? Mulțumesc.

    1. Beniamin, facem in felul urmator: iti trimit niste ponturi pe respiratie si tu lucrezi cu tine pe urmatoarea intrebare, pe care ti-o dau: LA CE SAU LA CINE NU POTI SA RENUNTI?
      O SA FIE MUSAI SA TE VAD FIZIC…Fara sa te vad ,deocamdata, nu stiu de unde sa incep cu tine.

  9. Si din nou, te-ai intrecut pe tine, maestre! 😉

    Zicea cineva, mai sus ca articolele tale devin din ce in ce mai interesante, iar eu vin sa completez ca informatiile astea si articolele tale devin din ce in ce mai .. greu de nebagat in seama! 😀

    Efectiv, incep sa dea dependenta, prin legatura care o au intre ele (informatiile si articolele) prin modul in care alegi sa le prezinti (cazuri concrete intalnite) si prin valoarea lor intrinseca, in momentul cand faci macar unul din exercitiile prezentate de tine.

    E pentru prima data cand imi pare rau ca am plecat din Bucuresti,Robert.

    Felicitari inca o data, pentru maturitatea la care ai ajuns muncind din greu si multumesc pentru valoarea pe care o oferi.

    Astept cu nerabdare sa ne spui progamul tau si eventuale deplasari in provincie, in special in zona Ardealului, Maramuresului.

    Tine-o tot asa! 🙂

    1. 🙂 Sa inteleg ca sunt „greu de nebagat in seama”? Tare de tot „eticheta”. Mersi.:)
      Horia, abia m-am incalzit cu articolele; vineri sau sambata urmeaza un articol SURPRIZA. Sunt curios daca o sa mai ai cuvinte atunci…

      Luna octombrie , pe 26 si 27, intr-o sambata si duminica sunt la Cluj.
      Raman vreo 30 de zile in Cluj pentru follow-up-uri.

  10. salut robert!eu pana in prezent pot sa spun ca ma simt bine in pielea mea sa-mi ajute d-zeu macar cum ma simt acum,asa sa ma simt si la 100 de ani problema este la sora mea care sufera de hernie toracala spongioasa. voi fi fericita daca-mi spui cate ceva despre aceasta boala.multumesc anticipat

  11. Atunci ramane sa ne vedem la Cluj, Robert. Ma poti trece pe lista de pe acum 🙂

    „Greu de nebagat in seama” e felul meu de a-mi exprima admiratia 😀

  12. Woow ! Excelent articol si informatie noua pentru mine. Multumesc. Si vestea ca esti in Timisoara in noiembrie (luna mea!)ma face fericita. Ramane valabila invitatia. Daca nu ai alte propuneri mai bune, aproximeaza data te rog, sa o pun eu in calendarul locatiei, sa tin locul liber !. Si evident sa-mi anunt prietenii !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

Libertatea si secretul libertatii

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul

Te vreau, dar…

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii

Cum stii ca este el?

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei