Doi frați sau povestea poveștii celor 90 de lei

Acest site vă va demonstra că sunetele sunt gânduri, genurile muzicale (jazz, rock-and-roll etc.) sunt fețe ale sufletului, că armonia nu e numai în muzica ci și între planete, în om și între oameni….

Am 20 de ani de prietenie cu un instrument numit clarinet și nu cred nici acum că sunt persoana potrivită care să vorbească despre muzică; dau dreptate acelui artist care după 7 decenii de experiență (în desen) mărturisea, la 80 de ani, că în sfârșit știe să deseneze un  punct.

Dar imboldul de a vă scrie mi l-au dat 2 oameni – ce stau în spatele a 2 site-uri: construimimperii.ro și 4tuning.ro – și traineri ce i-am avut la un curs de anteprenoriat, la Predeal.

Facem un salt în timp…

În clasa a 5-a am primit o carte, un manual de “cetire” din perioada monarhiei românești. În carte era o lecție, o poveste despre 2 frați, care pe mine m-a impresionat și m-a determinat să păstrez cartea până în 2012.

Am vândut-o unui anticar cu 90 de lei într-un moment, în care doream să particip la un curs de anteprenoriat – să mă “agăț” oarecum de curs, plătind o primă rată – și, undeva, există în mine o oarecare îndoială în privința onestității relațiilor dintre oameni.

Cu un stres maxim am ajuns la Predeal.

Am ramas înmărmurit….

Personajele din povestea “mea”… erau aici:

Se vorbește că într-o țară îndepărtată trăiau 2 frați. Fratele mai mare avea soție și copii iar fratele mai mic avea doar soție. Erau vecini și fiecare muncea și cultiva câte un ogor, an de an. După ce recolta se cocea, era culeasă, pusă în snopi și stivuită pe câmp.
Într-un an, într-o noapte, fratele fără copii s-a trezit cu următorul gând:
“- Mă duc tiptil pe ogor, am să iau 2 snopi de grâu din stiva mea și am să-i pun în stiva frateleui meu. Are copii și cu siguranță îi va folosi.”

Zis și făcut.

A doua noapte, fratele ce avea mulți copii i-a zis nevestii lui:
“-Mă duc tiptil să iau 2 snopi de pe ogorul meu și am să-i pun în stiva fratelui meu. El nu are copii dar cu cei 2 snopi va face economii”
.
În următoarea zi, ziua pe camp, cei 2 frați s-au întâlnit, s-au salutat și s-au uitat discret fiecare la snopii celuilalt. Mare le fu mirarea când văzură că grămezile de snopi erau la fel.

Peste alte două nopți, fratele fără copii se sculă cu noaptea-n cap și luă 4 snopi de grâu din stiva proprie și îi duse în gramada fratelui mai mare.
A doua zi, fratele mai mare observă gramada vecinului său mai mica și se îngrijoră că acesta va sărăci… Cum se lăsă noaptea se sculă, se duse pe ogorul său, luă 4 snopi și îi cără pe ogorul vecinului său.


Așa au făcut nopți, și nopți și alte nopți la rând.

Într-o noapte, cei 2 frați s-au întâlnit pe câmp, fiecare cărând celuilalt snopi de grâu în spate.
Atât de mult s-au emoționat, fiecare, de vederea celuilalt încât s-au îmbrățișat și-au plâns.

Nu vreau să renunțați la cărțile de suflet pe care le aveți in biblioteca personală. Țin în continuare la cărți, crezând că pe om, o grădină și o bibliotecă îl pot face fericit. ( Cicero).

Dar, eu m-am schimbat și pus în situația de a alege între obiecte (sau cărți) și oameni, aleg oamenii și toată armonia din ei și dintre ei.

Comentarii

Doi frați sau povestea poveștii celor 90 de lei — 21 de comentarii

 1. felicitari Robert! continua sa scrii pe portativul vietii tale in acorduri minora si majore care sa vindece sufletele semenilor!

  • N-as vrea sa-ti expun doar pagini din istoria muzicii..Tu, despre ce ai vrea sa-ti scriu? (Site-ul e al tau).

 2. Multumesc din suflet pentru trusa de prim ajutor pentru suflet. Este exact ce-mi trebuia, Robert! Te rog sa nu te opresti aici, tu chiar poti vindeca, ai puterea asta magica!

 3. Indiferent ce se intampla in viata fratii raman mereu frati.
  Robert, vreau sa-ti spun ceva baietelul meu are astazi,30.08.2012, 9 luni si as dori sa-mi recomanzi ceva muzica pentru el.De ce te rog asta? pentru ca este foarte atent cand eu ascult muzica recomandata de tine. Sau poate mai vrea un fratior ??? ;-)))

  • Reactia bebelusului tau la muzica e normala, deoarece in trusa muzicala e muzica studiata: am muncit vreo 2 luni; am selectat si iar am selectat,inducandu-mi toate starile pe care le-am enumerat in “Trusa muzicala de prim-ajutor”. Am facut studii pe diverse persoane…
   Urmeaza un articol pentru bebelusi. 🙂

 4. Robert. Ti-am citit povestea de pe construimimperii. Te-am citit pe aici. Chiar am un prieten care a fost la Predeal si il vad cum evolueaza si cat de bine i-a prins…
  toate ca toate …
  cine esti?
  pune o pagina pe undeva cu … ‘despre mine’, o poza eventual, prezinta-te, fa cunostinta cu noi, cei care te citim 🙂
  si asta doar ca sa te cunoastem mai bine

  • Florina. In fiecare articol ma prezint, fac cunostiinta cu tine, cu cel care ma citeste. In articole nu inventez povesti, ci doar sunt secretarul trairilor mele. Dar, pentru cei care vor mai mult, voi atasa o poza si un comentariu despre mine.Multumesc. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.