Cum să devii bebe sau Cum să ieși repede dintr-o furtună emoțională

Cuprins

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, departe pe frontul de est, în Rusia, bunicul meu (dinspre tata) Mihai, rănit, a căzut prizonier în mâinile rușilor. Era prin anul 1942.

A fost închis, dus în lagărele de muncă și apoi în Siberia…

Până în momentul plecării în Siberia au fost ținuți pe câmpuri înconjurate cu sârmă ghimpată și păziți de soldați ruși, fără hrană și apă și fiindcă soarele era puternic, foarte mulți din colegii de arme români sau nemți au murit deshidratați. Cei care au supraviețuit au fost salvați de medicii germani căzuți și ei prizonieri, care i-au învățat pe soldați să-și umezească buzele cu propria urină.  

În lagărele de muncă aceiași medici i-au învățat să-și selecteze hrana. Ceea ce primeau prizonierii o dată pe zi era un amestec de furaje mucegăite și sfeclă. Cei care au ascultat au curățat bucățile de sfeclă și s-au hrănit doar cu ele. Ceilalți, de foame, au mâncat și cerealele mucegăite, s-au îmbolnăvit și în scurt timp ori au murit ori au fost împușcati deoarece nu mai erau apți de muncă.

Dar problema principală a soldaților nu era lipsa foamei sau a apei ci șocul psihic. Soldații germani cu mentalitatea de rasă superioară se vedeau umiliți de ruși și foarte mulți dintre ei au ales să se sinucidă. Problema soldaților români era faptul că au fost târâți într-un război care practic nu era a lor – nevoiți dincolo de Nistru – să lupte după ordinele venite de sus, datorită parteneriatului de război romano-german. Ofensiva rusă pe front era foarte puternică și țara, regele și familiile lor de acasă erau în primejdie. La aceste gânduri s-au alăturat pe urmă condițiile inumane în care trăiau și munceau.

Medicii germani și soldații care au supraviețuit lagărelor spun în documentare că prizonierii care cedau psihic se duceau lângă gardul de sârmă ghimpată ca sa fie împușcați de cei care îi păzeau. Erau slăbiți, cu ochii ieșiți din orbite și tremurau.

 Într-un jurnal de război a unui medic german am găsit următoarea observație: “Doctorul Morgenstern, a cerut soldaților ruși să-i lase să doboare un copac tânăr… Au ales ramurile care erau de grosimea a 2, 3 degete și le-au tăiat pe lungimi de 10-15 cm. Le-au curățat de noduri și le-au împărțit prizonierilor… Din acea zi, în fiecare dimineață…prizonierii din 2 divizii germane și una româna erau scoși afară din bărăci de către medicii germani și puși să meargă, desculți, pe acele tulpini de copac. Fără să ridice tălpile de pe tulpini, soldații le rostogoleau.“ Același medic nota: …”din acel moment numărul deceselor a început să scadă;…mai mult… prizonierii încep să aibă grijă de ei și de colegii lor. “

 (Același exercițiu l-am redescoperit în perioada facultății într-o carte a unui medic german care făcea practica într-un spital militar, din Bavaria).

Deci (luând exemplu prizonierilor de război) în situațiile de stres sau când vii seara acasă, după o zi foarte grea și un consum psihic deosebit, să te descalți și să rostogolești astfel de tulpini subțiri de copac, fără a ridica tălpile. Să ai grijă să te ții de ceva (ușă, perete, dulap) cu mâinile și să nu cazi.

Poți să-ți confecționezi aceste instrumente, astfel: lemn rotund de grosimea a 2,3 degete (poate să fie și mai subțiri), le tai la 10-15 cm lungime și le așezi să fie paralele, cu distanța de 1 cm intre ele. Te descalți și fără a ridica tălpile picioarelor de pe ele încerci să te deplasezi, rostogolindu-le.

Să nu uiți să deschizi fereastra și să lași aerul să curețe camera și să respiri cât mai profund, pe nas și prin gura între-deschisă.

Să te joci…

Cu siguranță știi ca în talpă există puncte reflexe corespunzătoare fiecărui organ și o țesătură complexă de nervi, pe care reflexoterapia le-a transformat în adevărate hărți.

Omul modern nu mai merge desculț încât pământul și denivelările lui să-I maseze în mod natural tălpile, eliminându-i problemele…

Dacă ai observat, atunci când ai o problemă și mergi mai mult ca de obicei, gândurile se așează în ordine. Sau când alergi… În adevăr, tălpile atingând pământul în mod repetat câștigă un masaj.

 

 Cu drag ,

Robert George Buliga

P.S. Poți să folosești creioane colorate sau 3 seturi de bețe de tobe. (Reacțiile celor care le-am recomandat acest exercițiu mi-au umplut inima de bucurie).

P.P.S. Astfel de exerciții și tehnici (PRACTICE) contra stresului și pentru energizare, voi detalia într-un workshop de respirație (pe care il voi organiza în viitor).

 

Robert

41 de răspunsuri

  1. foarte bun exercitiu, vom incerca si noi. E adevarat ca merau o dau exemplu pe bunica mea care era toata vara cu picioarele goale direct pe pamant, si era tare fericita!

    1. Apropo de picioarele goale direct pe pamant, copiii de la tara fiindca se joaca desculti cresc mai vigurosi…
      Sau am gasit un document in latina despre mnemotehnica sau arta memorarii care cere viitorilor oratori sa invete sa mearga desculti. Foarte vechi documentul…

  2. Hmmm interesant exercitiul, acum ma uitam prin casa sa vad daca am creioane insa cred ca dau o fuga pana la librarie…in orice caz abia astept sa incerc exercitiul tau

    1. 🙂 Ok.
      Viorel, sa nu uiti sa-l folosesti cand esti stresat si atunci sa-mi dai un feedback.

  3. Daca sunt epuizat fizic, ma ajuta exercitiul cu creioanele?

    O sa-l incerc oricum sa vad ce efect are.

    1. Pai, gadesste-te logic:…in talpa sunt toate punctele reflexe ale organelor interne inclusiv si muschii. Prin masaj se vascularizeaza puternic tesutul muscular, schimbul de oxigen si dioxid de carbon e foarte rapid; schimbul de nutrienti e la fel de rapid.
      Tu ca sportiv de performanta ar trebui sa-ti insusesti repede niste exercitii din Metoda Silva.
      Daca faci exercitiu la misto,iti stiu de la inceput raspunsul…
      P.s. Am avut o defectiun pe site si la articolul precedent s-au sters like-urile si comentariile.De aceea nu te regasesti,acolo.

  4. De fiecare data cand ajung la munte, in zona Sucevei, merg desculta pe pajisti iar senzatia pe care mi-o da plimbarea nu poate fi comparata cu nimic.
    Din pacate am uitat ca pamantul ne este prieten si nu inamic.

  5. Bun, bun. Mi-a placut.
    De data asta nu am mai putut incerca exercitiul in metrou…

    Noroc ca o sa gasesc creioanele acasa diseara 😉

  6. Multumesc Robert pentru exercitiul recomandat. Intr-adevar are efect si e chiar distractiv.
    Multa bafta in continuare si asteptam cu interes urmatoarele articole. 🙂

  7. MA gandeam eu de ce cand imi fac masaj la talpi zici ca sunt in rai:) Foarte fain exercitiu,deja stiu o noua utilizare pentru creioanele mele 🙂

  8. Ce poveste extraordinara are acest articol… Stiam ca Reflexologia a fost inventata de chinezi.
    Mesajul din acest articol este foarte puternic…felicitari Robert!!!!

  9. Minunat articol si binevenit. Chiar nu aveam idee de acest exercitiu si este atat de simplu de efectuat 🙂 Intradevar in talpa sunt puncte reflexogene, care au legatura cu toate organele si glandele din corpul nostru. Asa ca un masaj in modul in care tu ai mentionat aici este extraordinar si atat de simplu…il poti privi ca si un joc de copii, care iti aduce bucurie, dar si relaxare. Voi pune in aplicare acest exercitiu, felicitari si iti multumesc pentru acest articol deosebit. 🙂

  10. incercati si coada de matura…de lemn…se aseaza pe doua carti mai grosute,la 40 cm distanta,apoi calci pe lemn,cu ambele picioare,de la degete spre calcaie.

    1. A!…faci un fel de echilibristica…orice iti maseaza talpa devine interesant; insa masajul trebuie sa fie cat mai natural, astfel blochezi organele interne insistand sau violentand talpa piciorului. De aceea exercitiu scris in articol e cel mai safe.

  11. Foarte buna ideea ta, eu mi-am cumparat o pereche de papuci pentru reflexoterapie, dar doare ingrozitor,sunt sigura ca nuielele sunt mai prietenoase si mai pline de energie. Nu degeaba este copacul un simbol al vietii.

    1. 🙂
      Exercitiu trebuie folosit cand ai nevoie, altfel nu mai are efect.Din contra e deranjant pentru talpa sa suporte…

  12. Superb , articolul este scris cu mare dragoste si multa dorinta de ai ajuta pe altii . George mult succes ! cu respect si admiratie Laura …

  13. Multumesc Robert pentru articol. Pe langa exercitiu este si o poveste foarte frumoasa. Cred totusi ca exercitiul facut cu ramuri de copac tanar este mult mai eficient decat cel cu creioane sau bete de toba. La cel cu ramurile de copac este mai mult decat un masaj, lemnul taiat de curand transmite si el viata, incarca. Dincolo, la creioane, vorbim doar de masaj…

    1. E perfect adevarat.
      Pe urma, ramurile de copac mai au si noduri, mici asperitati care contribuie la masaj.

  14. Ma intreb daca acel obiect existent la mesterii artizani (un fel de numaratoare cu mai multe randuri de bile zimtate din lemn, pe care iti poti plimba talpile) are acelasi efect cu cel din exemplul dat de tine. Ce parere ai ?

    1. Magdalena, in talpa piciorului exista o harta cu puncte energetice corespunzatoare fiecarui organ sau parte din corp.Orice tip de masaj care nu e natural, adica sa imite mersul cu talpile goale pe PAMANT, nu-l recomand.Masajul in talpa cu zimti sau cu degetul se face intr-o anumita ordine: uretra, rinichi s.a.s.m.d. Prima data trebuie masate punctele corespunzatoare organelor care elimina toxinele, apoi cele care filtreaza sangele si pe urma se lucreaza pe fiecare organ al trupului
      .Mersul pe tulpinile recomandate sau pe pamant de tzara reprezinta un masaj corect in talpa.( Restul… nu-l recomand)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

ACASA

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 În inconștientul fiecărui om există propriul psiholog, pe care între 0 și 100 de ani învătăm

Libertatea si secretul libertatii

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul

Te vreau, dar…

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii

Cum stii ca este el?

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei