De câțiva ani buni lucrez la un proiect și adun într-un biblioraft problemele cu care se confruntă oamenii pe respirație. (E unul din proiectele mele ….)
Știu: pentru unii pare ciudat, însă 95 % din populație are o respirație defectuoasă. Și pornind de la aceste defecțiuni sau insuficiențe apar probleme de sănătate: mai mici, mai mari, mai repede sau mai târziu în viața oamenilor. E vorba de cea mai importantă hrană necesară organismului: oxigenul, hrana care contează atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
Nu există studii, nu există oameni care să studieze fenomenul (în profunzime) pentru că în general nu sunt bani pentru astfel de proiecte și nu se pune accent pe prevenit și corectat, ci doar pe tratatul bolilor sau pe tratamentele costisitoare. Tratamentul înseamna bani și banii pot susține sau crește o industrie (să zicem industria de medicamente).
Îți prezint un caz studiat și rezolvat:
Simona, doctorand în psihologie și sportiv de performanță (maraton montan), mi-a povestit într-o tabără de afaceri următoarele:
“Am o problemă. Alerg…10 km sau 20 km pe zi, însă mă blochează respirația. Simt că nu am aer și îmi vine să mă aplec, făcând presiune pe abdomen. Dacă încerc să ridic din umeri și să inspir adânc mi se “taie filmul” și trebuie să mă opresc sau să mă aplec din nou pe spate.
Menționez că am probleme și cu statura și că este nevoie să-mi amintesc să stau dreaptă”.
Se apropiau competițiile sportive și ne-am potrivit orarele ceva mai încolo, într-o zi…
Treptat i-am eliminat defectele din respirație și apoi am început sa lucrez cu ea pe deprinderi.
A alergat la maratonul ei și pe urmă, m-a sunat foarte bucuroasă…; abia am înțeles la telefon exact ce s-a întâmplat acolo, dar după voce și puținele cuvinte care au răzbit în entuziasmul ei m-am molipsit și eu cu bucurie…
Am vorbit din nou cu ea zilele acestea și am rugat-o să vă scrie:
“Eu sunt îndrăgostită de munte și de alergat. Particip la orice maraton îmi permite timpul să ajung, și nu sunt puține ocaziile… 🙂
Dar oricât de tenace eram, nu am ajuns niciodată pe podium. Nu știam de ce, pentru că mă antrenam mereu. Apoi l-am întâlnit pe Robert, într-o tabără.
Robert m-a învățat să respir. Pur și simplu. Mi-a arătat ce greșeli fac, și cum e mai bine. Apoi m-a monitorizat (sa vadă cum aplic… )
Și așa am reușit ca la un maraton montan, pe care îl făceam în 14 ore, să reduc cu 5 ore timpul, la 9 ore, și să ajung pe podium!!!
Și asta din prima, doar datorită exercițiilor de respirație făcute cu Robert!
Pe măsură ce alergam prin Piatra Craiului îi mulțumeam în minte lui Robert că pot respira și pot alerga!
Am învățat să respir și asta s-a văzut imediat. Imediat, fără zeci de ore de antrenamente!
Mulțumesc din suflet Robert!
Cu drag, vouă.”
Fiecare om poate trăi fericit și sănătos dacă își aliniază cele 4 centre energetice vitale: centrul gândurilor-mentalul, centrul emoțiilor, centru energetic principal și centrul de greutate al corpului.
Am lucrat cu multe persoane, și mă bucură rezultatele și schimbările din oameni. Cum învățând câteva tehnici, li se schimbă imediat starea de spirit, încrederea și eficienta fizică și mentală. Din ce în ce mai mulți îmi scriu să lucrăm împreună. Am realizat că nu mai pot fizic să mă întâlnesc cu fiecare în parte și acum 2 luni m-am hotărât să creez un workshop, în care să pun cele mai importante exerciții care duc la eficiență, atât fizic, cât și mental…
Acum sunt la definitivare…, peste 3 zile voi face lansarea lui, cu toate detaliile.
Cu drag
Robert George Buliga
P.s : Mulțumiri Simonei pentru împărtășirea experienței ei.
25 de răspunsuri
Cand am auzit prima oara povestea Simonei si a tehnicii de respiratie pe care a invatat-o, eram intr-un grup de cunoscuti, si la final, unul din ei a exclamat:
„WOW !!! Asta a facut Simona de a reusit sa scoata 9 ore ??? Am fost in aceeasi cursa cu ea si a fost senzatia maratonului. Toti ne intrebam cum de a reusit. Pentru ca pana atunci, chiar nu se remarcase, in alte maratoane similare.”
Abia astep sa invat si eu sa inspir…, sa expir…, sa inspir…, sa expir… CORECT.
🙂
Merita o recunoastere deoarece munceste mult…
Urmeaza…:)
Buna ziua,
Multumesc pentru e-mail si pentru ceea ce va preocupa. Nu stiu cata lume are aceasta problema, cu respiratia, dar eu sigur o am. Din cand in cand, constientizez ca respir foarte prost, probabil ca nici la jumatate din cat ar trebui. Atunci cand constintizez, ma surprind cu o stare de oboseala a plamanului de parca mi-as tine de mult timp respiratia. Probleme de sanatate? Sigur. Una dintre ele este ca tind sa fac atacuri de panica, unele survenind chiar din somn, dar pe care ma straduiesc sa le contracarez { cat voi mai putea} prin respiratie adanca, si asta fara sa ma invete nimeni. De aceea sunt convinsa ca ceea ce spuneti dv este adevarat si corect. O zi buna
Buna ziua,
O sa scriu un articol despre atacul de panica… Multumesc de pont.
O zi la fel de buna.
Multumesc anticipat pentru articolul despre atacul de panica. Poate si un workshop?
Intr-un articol voi detalia atacul de panica in amanunt. Urmeaza un workshop; a inceput numaratoarea inversa…
Incep sa constientizez ca respiratia are de a face cu mult mai multe lucruri decat credeam inainte sa citesc in articolele tale, Robert. Mersi de ponturi si de info. Sunt cu ochii pe tine, mult succes !
Fii pe faza caci abia m-am incalzit…:)
Foarte interesant articol. Ar trebui sa organizezi multe seminare Robert ca sa ajuti oamenii sa inteleaga importanta acestui exercitiu.
Urmeaza…surpriza 🙂
Felicitari, Robert! Desi n-am urcat (inca!) pe niciun podium, si la mine se vad rezultatele exercitiilor de respiratie. Pe mine, respiratia m-a ajutat sa am mai multa incredere in mine si o voce mai ”profunda”. Iti multumesc si iti doresc mult succes, in continuare!
Multumesc. Cu drag. 🙂
Frumos proiectul tau … sau mai bine spus e un studiu facut din mare pasiune . Mult succes !
Multumesc.
Eu am invatat urmatoarele: expiratia trebuie sa fie mai mare decat inspiratia, ideal chiar dubla. Este adevarat? Si eu am probleme de respiratie, mai ales cand inot. Am invatat sa merg, de exemplu, 4 pasi inspiratie, 8 pasi expiratie. Asta facea cu multi ani in urma, vreo 25. Ce am observat? De multe ori ma grabeam si mergeam repede. Cand imi aminteam ca trebuie sa respir 4-8-4 si asa mai departe, brusc incepeam sa merg mai calm, dar inaintarea in mers era aceeasi. Parca faceam economie de energie. Ar fi cazul sa-mi amintesc de acele vremuri. Apropo, este aceasta o metoda buna, sau mai sunt si altele? Cu respect, Laurentiu Burcu
Logic inspiratia trebuie sa fie lunga si profunda pentru ca te hranesti; prin expiratie elimini toxine, deci trebuie sa fie rapida… La tine problema e de volum: cati litri inspiri si nu e vorba cat timp. Cand ai rezolvat aceasta problema vei fii pe podium.
Pana in momentul in care te vad fata in fata, inspira cu gura intre-deschisa; nu forta pe nas- aerul e din ce in ce mai rece in viteza si-ti faci praf sinusurile.
Fii pe faza pentru ce urmeaza si aboneaza-te ca sa pot sa-ti trimit materiale.
Abia astept sa vad despre ce e vorba! SI eu fac sport si cateodata la anumite concursuri am probleme majore cu respiratia asa ca astept sa vad ce contine tehnica de respiratie.
O zi frumoasa!
Sa fii pe faza. urmeaza….:)
Da!
Nu mai departe de ieri, o clientă mi-a enumerat, printre lucrurile care au ajutat-o cel mai mult în programul nostru, exercițiile de respirație conștientă.
”Te adună” – mi-a spus… Pe ea au ”adunat-o” atât de bine, încât, în două luni, a reușit performanțe pe plan profesional și relațional pe care nu le-a reușit în ani…
Iar unele doamne din grupul de suport pentru persoane diagnosticate cu cancer, pe care îl moderez, povestesc că reușesc să devină mai calme, să doarmă mai bine și chiar să-și reducă senzația de durere – toate, prin respirație conștientă (profundă, lentă, relaxată, concentrată).
Exact.
In momentul in care tehnicile mele te duc la deprindere simti ca zbori; esti alt om, instant ( chimic, fizic, psihic…).
Stati pe-aproape…
Bun… Stiam ca nu respiram corect, stiam ca ar trebui sa ne folosim mai des abdomenul in timpul inspiratiei si expiratiei… dar…
Doar Robert a reusit sa ma convinga sa testez pe bune.
Efectele sunt… nu imi vine acum in minte cel mai potrivit cuvant: un intreg process… euforic, chimic, postura corectata… mai multa claritate in gandire, energie in plus, chiar resimt mai putin stres.
Abia astept sa mai aflu de la Robert si alte tehnici!!!
Felicitari, drag coleg!
Multumesc, Cristina.
Cine reuseste sa-si transforme respiratia intr-una profunda,isi schimba viata la 180 de grade, in bine.
Drumul pe scara evolutiei personale se transforma intr-un lift.
Tare mi-as dori sa practic exercitiile respective. Imi pare rau ca nu pot ajunge la workshop, dar sper ca in viitorul apropiat sa-mi destainui si mie secretele respiratiei corecte.
Urmeaza si in Constanta. Din orasul tau insista 2 persoane. Tu ai fii a 3-a.Mai trebuie inca 7 persoane, ca sa fac o grupa si sa pot veni la voi.
Minunat, Robert! Se vede aici pasiunea ta pentru acest domeniu si altruismul de care dai dovada pentru a ajuta oamenii care au astfel de probleme de respiratie, pe care majoritatea dintre noi nu le costientizam. Intradevar despre respiratie nu prea poti citi oriunde, pentru ca nu prea gasesti articole despre asa ceva. Sincer mi-am imbogatit cunostinele in acest domeniu, citind site-ul tau si sunt curioasa in a afla cat mai multe detalii despre respiratie, ca si oricare alt om interesat de ceea ce postezi tu in acest domeniu. Sa respiri corect ajuta mult si noi inca nu suntem constienti de acest fapt, iar tu ai adus in atentia noastra aceasta si iti multumesc foarte mult. Iti urez bafta in viitor si sa iti indeplinesti cu succes proiectele tale, care se vede ca intereseaza pe cati mai mult dintre noi. Astept cu nerabdare sa citesc urmatoarele tale articole. Multumesc si mult succes in continuare 🙂