Memorie = proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut. (DEX)
Observ că senzațiile, sentimentele și mișcările nu mai sunt în atenția omului modern. Doar CUNOȘTINȚELE și reproducerea lor.
Experții împart oamenii din punct de vedere psihologic în oameni raționali și oameni emoționali. Oamenii raționali se exprimă prin: „gândesc”, „înțeleg” etc., iar cei emoționali prin „simt”.
Eu zic că nu este așa. Toți oamenii simt, însă raționalii nu mai știu că… simt.
O clientă îmi spune: „Robert, am 30 de ani și deja am probleme de memorie. Mai pot schimba ceva?”
Îi spun că memoria e influențată de emoție și clienta îmi cere să-i explic emoția din punct de vedere logic.
Există două lumi diferite: lumea simțurilor și lumea gândurilor. Deși ambele lumi declansează emoție, lumea simțurilor nu poate fi explicată prin lumea gândurilor și lumea gândurilor nu poate fi înțeleasă prin lumea simțurilor.
Observ că de fiecare dată când mă încurajează în explicațiile mele clienta spune un „înțeleg” și clipește des. În sinea mea refuz să-i mai dau informații minții ei și caut să o determin pe clientă să simtă (emoții).
Îi spun clientei că e o femeie frumoasă și o întreb dacă simte ceva. Îmi răspunde că nu simte nimic și râde.
Îi spun că e o femeie foarte urâtă și … râde și mai tare.
Stiu că râsul și plânsul sunt extreme ale stresului și că stresul poate fi declanșat de multitudinea sarcinilor pe de o parte, însă mă încăpățânez să cred că eu nu i-am dat acum vreun motiv de stres. Prin râs ea simte emoție, însă nu conștientizează acest lucru.
În consecință consider că ea traiește emoții (de exemplu: râde și fața-i radiază și nu e din cauza stresului), însă s-a educat să-și blocheze emoția ca să nu mai sufere. Fuge repede în rațional ca să supraviețuiască pentru că e într-adevăr un om foarte sensibil.
Mă gândesc cum să fac să simtă o emoție și să o conștientizeze, însă emoția să fie privită din lumea gândurilor și a rațiunii, lume în care a învățat să exceleze.
Îmi vine în minte o idee: îi arăt 20 de cartoane colorate în 20 de diferite nuanțe și îi urmăresc atent pupilele și expresia feței. Observ 3 expresii distincte și luminoase, apoi îi spun că eu știu culorile care-i plac. Notez pe un bilet cele 3 culori și biletul îl ascund în pălăria mea.
Apoi îi arăt din nou cartonașele unul câte unul și îi cer să-și aleagă culorile care îi declanșează emoție. Alege 3 culori, iar eu scot imediat aceleași culori din pălăria mea.
Uimită, mă întreabă cum de am ghicit culorile ei preferate și zâmbește ca un copil când îi spun că am urmărit emoțiile ei când îi desfașuram prin fața ochilor cartoanele colorate.
Se îndoiește că în fața celor 3 culori a avut o emoție și-mi spune doar că e posibil.
Îi cer să fie atentă dacă simte ceva în corp când în fața ochilor apare culoarea preferată. Realizează că se întamplă ceva (în corpul ei) cand îi schimb culoarea din alb în bordo sau din negru în capucin (bordo și capucin fiind culorile ei preferate).
Folosesc o masă de inversie care o prinde de picioare și o atârnă cu capul în jos. Revine în poziția bipedă și o simt șocată. O întreb ce s-a întâmplat și-mi răspunde că a pierdut controlul și că a simțit frică și bucurie, apoi…plutire. Și o întreb: ce sunt frica, bucuria și zborul?
Îmi răspunde: „sunt emoții”.
Mintea prin gânduri învață, asimilează, însă în momentul în care informațiile nu mai folosesc creierului, acesta le șterge fără să te întrebe.
Prin emoții, mintea stocheaza tot, pentru toată viața. Amintește-ți pentru o clipă ce ți-a rămas din liceu sau din clasele primare… Rămân în memorie doar lucrurile care au fost pline de emoție (emoție pozitivă și negativă).
Bănuiesc că știi deja diferența dintre hobby și vocație. Hobby-ul e ceea ce faci doar pentru tine și îți aduce enorm de multă energie și emoție, iar vocația este acel hobby (care implicit le cuprinde pe cele două amintite anterior, energia și emoția) pe care îl faci în folosul comunității și ești plătit la schimb.
Dacă în fiecare zi nu ești pe vocație în ceea ce faci dintr-un motiv personal (raționament financiar sau unul legat de presiune), creierul va fi forțat să asimileze fără emoție și se va uza.
Din fericire, datele din neuroștiință vin cu tehnici și strategii concrete de a îmbunătăți activitatea creierului.
Pentru prima dată în epoca modernă se ia în considerare emoția și se admite supremația nu a creierului cerebral, ci a creierului abdominal, locul de unde izvorăsc și se stochează emoțiile.
Emoțiile sunt declanșate de senzații, sentimente și mișcare.
MEMORIE = CUNOȘTINȚE + (SENZAȚII + SENTIMENTE + MIȘCARE)
MEMORIE = CUNOȘTINȚE + EMOȚIE
Fără a avea pretenția că am epuizat subiectul, am explicat motivul – lipsa emoției în procesele cognitive – pentru care mulți dintre noi au probleme de memorie.
În particular sau personalizat, fiecare are nevoie de: o doză contructivă de emoții, o situație pe care corpul să o poată respira (adică să nu ai probleme de respirație) și corpul să nu simtă această situație ca pe o povară (fără dureri de spate).
Mai multe despre acest subiect poți să afli în conferința despre memorie din 12 decembrie 2018.
musictherapy.ro/conferinta-memorie
Data: Miercuri, 12 decembrie 2018
Orele: 18:00 – 21:00
Locatie: București, Crystal Palace Ballroom – Calea Rahovei nr. 198A – sala Vienna.
Speaker: Robert George Buliga, muzician clarinetist, maestru in terapie prin muzica
musictherapy.ro/conferinta-memorie
16 răspunsuri
Buna Robert,
Te rog sa imi trimiti si mie pe mail detaliile atelierului din 10-11 octombrie.
Iti multumesc!
Buna Andreea, detaliile workshop-ului le-ai primit pe mail.
Te admir Robert.
Ma bucur ca te-am intalnit.
Buna Robert
As vrea si eu detalii despre acest workshop. Unde se tine si cat costa?
Multumesc
Buna Diana,
Detaliile ti l;e-am trimis pe mail.
Pentru putin.
Si asa este!
Doar simtind o emotie puternica am putut retine vreodata ceva..
Memoria mea se bazeaza tocmai pe asta! Daca citesc ceva si nu ma entuziasmeaza.. nu tin minte!
P.S.: Fiecare informatie/sfat/povata pe care o transmiti in sedinte atinge o coarda emotionala si, ca atare, ramane in minte..
Le voi pastra toata viata 🙂
Iti multumesc …
As vrea si eu detalii despre acest workshop. Unde se tine si cat costa?
Multumesc!
Ti-am trimis detaliile pe mail, Irina.
Foarte interesant..ne bazam pe emotii si retinem mai usor 🙂
Buna Robert,
Ma intereseaza foarte tare subiectul. Cand vii la Iasi? Pot participa si copii de 12 ani de exemplu?
Buna Lacrimioara,
Anul acesta nu ajung in Iasi. Atelierele pentru copii se fac separat de adulti.
Buna Robert,
As vrea si eu detalii despre acest workshop. Unde se tine si cat costa?
Multumesc!
Buna Steliana,
Ai primit detaliile pe mail…
Buna, Robert. Doresc detalii despre un workshop viitor celui din 10/11 oct la care nu pot ajunge. Rog sa imi dai detalii: program, pret curs. Multumesc. Gina Pais
Salut Robert,
Ai facut planurile pentru urmatorul workshop?
Poti sa-mi trimiti si mie pe mail detalii despre acesta?
Multumesc
Salut George,
Ti-am trimis detaliile pe mail.
Pentru putin.