“Uite cu ce mă umplu de energie acum, după o zi care mi-a luat toată energia: J. Brahms, Symphony No.3, Poco Allegretto.” Îmi scrie Oana T.
Uite ce-mi scrie Mirela C: “… Eu, când îmi este lene îmi iau energia din următoarea melodie: Florence & The Machine, Breath of Life.”
Cred că știi diferența dintre introvertiți și extrovertiți, nu? Ți-o reamintesc:
Introvertiții își iau energia din solitudine (singurătate), iar extrovertiții își iau energia din contactul cu ceilalți.
M-a contactat un psiholog să facem un curs despre energie. Mi-a cerut confirmarea ideii că oamenii deprimați sau doar triști greșesc atunci când ascultă muzică tristă. Nu i-am dat-o (confirmarea) și s-a întristat căci el asa a învățat la facultatea de psihologie. Total greșit. Deci:
1. Muzica o alegi în funcție de nivelul de educație și cultura pe care l-ai acumulat.
2. Dacă obișnuiești să alegi ca sursă de energie muzica, probabil că, fără să conștientizezi, o alegi în funcție de cele 2 tipologii: introvertit sau extrovertit.
3. Când ești trist sau fără energie ai nevoie de muzică care să te mângâie sau măcar să fie pe starea ta. E ca și cum ai vorbi sau și-ar vorbi un confident.
4. Când nu ai chef de nimic sau cauți ceva să te inspire -alt exemplu- alegi muzica în funcție de aceleași tipologii.
5. Energia nu ți-o iei din muzica pe care o asculți. Energia o iei din tine, iar muzica îți declanșează aceea energie. Inconștientul este sursa. Deci cum spuneam la punctul 3, confidentul pe starea ta nu-ți dă energia lui, ci ți-o declanșează pe a ta. (Cauza rămânerii fără energie sunt gândurile).
6. Tu ești unic. Fiecare e unic. Având 2 “creiere”, cerebral și abdominal (conștient și inconștient) ești capabil de “n” emoții, “n” stări. O floare, un zâmbet, o melodie declanșează o emoție unică în fiecare și totodată diferită de a celorlalți.
(Sistemul muzical indian păstrează și astăzi pentru fiecare emoție , o scară muzicală diferită. Emoția pe care o trăiești în fața unui răsărit de soare e diferită de emoția privirii unei flori de lotus. Scara muzicală -în general- (europenii o percep ca falsă-auditiv) e atât de simplă încât se pot construi pe aceleași sentiment, melodii diferite conforme fiecărui individ în parte. În India, fiecare om, nativ știe sau simte nevoia să cânte. Dar am sa descriu sistemul în alt articol).
În continuarea punctului 6, la un concert sau concurs pentru pianiștii care cântă muzică clasică, există un singur pian în sală și la el cântă ”n” pianiști, pe rând. Concursurile impun aceeași partitură pentru toți -concertul cutare sau sonata … iar fiecare pianist vine cu aportul său : touching al clapelor, feeling personal, tehnică etc… Deci, pornind de la același pian, aceeași partitură, fiecare pianist e unic descriind o altă partitură în aceeași partitură. Câți pianiști cântă, atatea partituri după aceeași partitură, se aud în sală.
7. Aceeași melodie, ascultată în perioade diferite ale zilei de aceeași persoană, poate să-i transmită sau nu o emoție diferită de cea inițială. (Iarăși și gândurile schimbă stările).
8. Timpii principali sau secundari pe care se încep ritmurile melodiilor nu vor declanșa în noi depresie sau exaltare. ( O altă idee învechită și greșita pe care o citesc în tratatele de psihologie. Nevoia de a băga omul în tipare vine din nevoia de cunoaștere și de a stăpâni. Suntem mai complexi și mai diferiți decât știința o poate explica).
Muzician sau nu, să nu uiți că ești unic, prin modul în care simți și vibrezi.
Tu, când ești epuizat ce muzică (melodie) asculți și cărei tipologii aparții? (introvertit sau extrovertit)
Cu prietenie,
Robert George Buliga
24 de răspunsuri
E vorba daca sunt epuizat fizic sau psihic, pentru psihic si cand simt nevoia de o melodie calda si dulce ascult Jason Mraz – Lucky.
Cand am nevoie de energie am mai multe melodii, am descoperit de curand muzica lui Alexander Rybak, mai ascult cateva melodii de percutie braziliana, depinde de stare 😀
Epuizarea fizica are ca si cauza in primul rand epuizareea psihica.
multumesc robert ca ne transmiti atatea emotii…muzica este o componenta importanta a vietii mele…muzica m-a imbogatit si cand a fost cazul m-a vindecat..imi plac vivaldi, beethoven dar si muzica anilor 70/80..felicitari !!!!!
🙂
Multumesc. 🙂
Adevarat, Robert…
Multumesc pentru comentariu.
RObert,
in mare parte sunt de acord cu tine. mi-a placut chestia aia cu „suntem mai compelexi decat poate explica stiinta” chiar discutam ieri cu o colega ca mai toate paradigmele stiintifice nu sunt aplicabile in viata reala decat partial.
in ce priveste alegerea muzicii…………. as fi mentionat in plus memoria afecteiva. de-alungul dezvoltarii noastre, noi codam anumite experoiente si le legam de anumite melodii. nu e doar simplu fapt ca unii sunt introvertiti si altii extrovertiti (in mare parte au fost educati sa fie asa)………… de aceea o anumita melodie trezeste ceva in x si ceva in y chiar daca ambii sunt introvertiti sau extrovertiti.
imi place cum scrii. esti profund si are mult de a face cu domeniul meu.
Memoria afectiva tine de cauzalitate si alt tip de transfer,nu de sursa energiei inconstientului.Dar comentariul tau poate fi adaugat la un punct 9, astfel:
9. Nu confundati sursa energiei in experientele acompaniate de muzica. Energia se declanseaza din inconstient datorita muzicii si nu experientelor.
De exemplu: vizionezi un fim cu o anumita melodie ca si coloana sonora. Vibrezi , te energizezi din interior datorita muzicii si nu a filmului. Filmul e suportul.
Legat de cele 2 tipologii (introvertit si extrovertit)doar 50% se incadreaza perfect in una din cele 2 tipologii, restul au trasaturi din ambele tipologii, una dintre ele fiind dominanta. Din acelasi motiv: suntem UNICI
Multumesc mult Sim, pentru comentariul tau. Mai ales ca vine de la un psihoterapeut care isi da si doctoratul.
Ai perfecta dreptate, muzica poate fi butonul magic care sa schimbe frecventa in energia noastra.Cand eram tanara cu doi copii mici, cu o casa vraieste si cada plina de rufe si depresia zambea la geam (ce zambea, radea cu toata gura) imi puneam la maxim Bonnie Tyler – I Need a Hero si brusc ma simteam innundata de energie si-mi acceptam cu superioritate provacarile vietii-I’m the hero of my life
Hazul de necaz e caracteristic unei anumite tipologii de inteligenta.
Inseamna ca am printre cititori inca un erou. 🙂
„Suntem mai complexi si mai diferiti decat stiinta o poate explica”…sunt de acord cu tine Robert. Cred ca nici o limba de pe pamant nu poate explica exact ceea ce se petrece in sufletul unei persoane. Din pacate cuvintele au devenit mai importante decat sentimentele…ratiunea a devenit mai importanta decat trairea sufleteasca…
…si aceasta realitate este contemporana noua…
Da, Bianca. Din pacate…
Multumesc.
Da ! Ai dreptate Robert…constientizez ca atunci cand sunt blue ascult muzica mai lenta sau ceva care suna divin, „nepamantesc”, care imi trimite vibratiile mai inalte de care am nevoie…sau le declanseaza, asa cum spui tu, ca atunci cand atingi un bol tibetan si acesta incepe sa vibreze si sa cante :)… si ma pune in functiune din nou, fresh si refresh… 🙂 Si da!, ai dreptate ca mai exista cineva aici pe Pamant, identic cu mine, suntem 2 persoane la fel, eu si cu mine…ne completam reciproc atunci cand este nevoie… Multumesc. !
Iti multumesc pentru comentariu. 🙂
Pai si pana la urma suntem unici sau nu in Univers?? Imi place sa stiu ca poate undeva, candva exista cineva identic mie, poate nu atat in fizionomie cat in simtire si ganduri… si apropo, Sim, nu cred ca felul tau de a fi ca persoana, extrovertit/ introvertit se poate invata cumva… mai degraba tine de eul tau interior… Cat despre muzica ce o ascult cand sunt epuizata… depinde… poate un Bethoven, poate un Bach, poate un Kelly Familly sau Claire de lune… depinde de efectul pe care imi doresc sa il obtin… mai multa epuizare sau o stare cat mai apropiata de normal… sufletul meu rezoneaza diferit cu diverse melodii, in momente diverse…
Suntem unici. Nu exista o alta persoana identica noua. Ne-o spune nu numai muzica,ci si genetica, filozofia, teologia, psihologia etc.
Doar maturi emotional putem vedea valorile celorlalti incat sa identificam o persoana apropiata noua in simtire si ganduri.
Maturitatea emotionala o poti dobandi prin literatura (imbogatirea vocabularului, nuantele cuvantului versus nuantele sufletului),ce se adreseaza gandirii lente si prin muzica-arte in general- pentru performanta in gandirea rapida. Si nu este suficient: e nevoie de un sistem, niste coduri. Sim ti le poate explica si detalia, fiind psihoterapeut. (Profil Facebook: Simona Ciff)
Psihologia, literatura si muzica merg impreuna in dezvoltarea individului.Se completeaza.
Multumesc pentru comentariu.
Da, ai dreptate. A deveni introvertit sau extrovertit tine de eul interior. Sim vroia sa spuna ca mediul te determina sa-ti schimbi tipologia si astfel se invata apartenenta la una din tipologii. Sper ca nu gresesc.
Mi-a placut foarte mult acest articol Robert si intr-un fel ma simt usurat pentru ca din diferite surse stiam ca atunci cand esti lipsit de energie trebuie sa asculti muzica pentru a capata o alta stare, dar simteam ca nu e pe aceeasi frecventa cu mine si reveneam tot la muzica pe care o simteam adecvata starii mele de moment.
Nu pot sa spun ca imi iau energia de la ceva sau cineva, eu cred ca se produce un schimb frumos cu ceilalti (oamenii din jurul meu, oamenii frumosi care apar in fotografiile mele, prietenii, copiii, copacii, stelele, noptile, anotimpurile, Divinitatea) . Si in capul meu e tot timpul muzica, muzica mea.
aa si uneori dansez…http://www.youtube.com/watch?v=GPwXkbVXSHI