La Sibiel, în cadrul taberei “Excellence Training”, Grațian Sonu și Daniel Zărnescu (cei 2 traineri) mi-au acordat încrederea lor și mi-au lăsat la dispoziție 30 minute să vorbesc într-un context ales de ei , despre respirație.
Nu se puteau da prea multe explicații într-un timp atât de scurt, însă a trebuit să improvizez.
Și cum toate zilele de curs au stat sub semnul practicii și experimentelor (și informația bine intercalată între ele) m-am inspirat de la ei și celor 30 de persoane cărora a trebuit să le amintesc despre respirație și informații știute, neștiute sau trecute cu vederea, mi-am început speech-ul cu întrebări (și apoi –la sfârșit-un exercițiu foarte ușor):
De ce bebelușul plânge atunci când se naște?
Ce viteză are aerul prin nări atunci când strănuți?
Ce cantitate de aer (exprimată în litri) inspiri când corpul este în repaus?
Care este cantitatea necesară de aer (exprimată în litri) care acoperă nevoile organismului atunci când inspiri, corpul fiind în repaus?
Și surpriză: …răspunsurile au fost departe de adevăr.
Am luat 2 sticle de plastic și le-am poziționat în fața lor: una de 0,5 litri (cât inspiră 90% din populația mondială, la fiecare inspirație , în repaus) și o sticlă de 2 litri (cât inspiră restul de 10%: sportivi de performanță, inițiați spiritual, cântăreți de performanță, dansatori…)
Pe urmă le-am pus alte întrebări:
Care este organul care consumă cea mai mare cantitate de oxigen?
Ce fel de activitate există în creier: fizică sau chimică?
Cine transportă oxigenul la creier?
I-am pus sa inspire adânc și scurt pe nas și s-a observat că nările se apropie din cauza vitezei; la fel cum se întâmplă și cu corpul uman când se află pe strada și pe lângă el trece o mașină în viteză: este tras spre interiorul șoselei.
În altă ordine de idei la curs, ni s-a explicat că 2 lucruri sunt esențiale pentru a avea succes: DISCIPLINĂ și ENTUZIASM.
Voit sau nu faptul că tu te păcălești că ești fericit elimină energiile pe care tu le atragi atunci când te îngrijorezi (pentru un lucru pe care urmează să-l faci).
Ce îmi pare mie foarte interesant este traducerea (după etimologia) cuvântului ENTUZIASM: “respirația lui Dumnezeu din interior”.
Astfel, pe scaun sau stând în picioare inspiră adânc și scurt pe nas. (Să nu uiți să expiri apoi aerul…)
Apoi, în aceiași poziție amintește-ți de un moment fericit din viața ta:… cu siguranță vei avea un zâmbet interior… Pe acest zâmbet interior sau entuziasm, inspiră profund și vei simți că nările se deschid (atunci când inspiri).
Acest exercițiu îl practică orice sportiv de performanță atunci când studiază sau participă la competiții sportive; se vede cu ochii deschiși pe podium și acel zâmbet interior ivit din senin îl ajută să-și depășească limitele.
(E incredibil cum au năvălit colegii pe mine, în pauză, să le spun cum să procedeze căci problemele următoare se țin scai, de omul modern: „inspir profund și amețesc”; „alerg în parc și mi se face rău”. Sau: „simt că mă sufoc noaptea în somn”; „merg în drumeții pe munte și nu mai am aer”;” obosesc foarte repede”;” fumez și tușesc”; „am migrene”; „după ce citesc mai mult timp – nu mă mai ajută ochelarii”; „stau ore în șir la birou în fața calculatorului și mă doare spatele și nu pot să respir”,etc…
1. exerciții care în situațiile în care te simți rău, e bine să le ai la îndemână pentru oxigenarea rapidă a creierului;
2. exerciții care elimină defectele din respirație, defecte care țin de: poziția coloanei, modificarea vertebrelor în urma sarcinii sau a poziției greșite la birou sau atunci când nu folosești distanța corectă față de cartea pe care o citești.
3. exerciții de deprindere pe care odată studiate lasă problemele de sănătate deoparte; au de câștigat: toate celulele din organism prin schimbul perfect de oxigen de la nivelul celular,
ochii și creierul (prin oxigenare), apoi rinichii care prin eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism dau un tonus energetic incredibil și nu în ultimul rând mușchii care au nevoie de oxigen pentru „arderi”.
Să reții ca la fiecare 11 luni toate celule organismului se regenerează – e și un motiv în plus pentru care auto-sugestia funcționează.
Atenție! Primul lucru pe care un medic de prim ajutor îl face atunci când treci printr-o situație de șoc sau suferi de afecțiuni ușoare sau mai grave este masca de oxigen. Oxigenul e primul medicament prin care sistemul imunitar începe să funcționeze corect și celula bolnavă își reface structura. Ba mai mult: există în medicina modernă un tratament pe baza de oxigen în urma cărora pielea sau tenul întineresc.
Să nu uiți că respirația pe zâmbet (interior) îți asigură un câștig de 0,3 litri de aer în plus, la cei 0,5 litri pe care îi inspiri atunci când ești serios sau trist.
Fii mulțumit de tine indiferent ce se întâmplă în jurul tău.
(Naughty Boy-LaLaLa ft Sam Smith)
Cu drag,
Robert George Buliga
P.s. La câte dintre întrebările de mai sus poți să-ți răspunzi? 🙂 In articolul următor voi descrie al 2-lea exercițiu, ce ține de situațiile de criză.
P.p.s. Mulțumiri : Teodorei Stoica și Letiției Băftoi. (Feedback-ul vostru din tabără mă ajută.)
26 de răspunsuri
Exersam deja exercitiul prin metrou, in timp ce iti citeam articolul.
Mi-a placut 😉
🙂 Bravo!
Interesant articol, ca de altfel toate celelalte articole ale tale. Despre respiratie:… ups… este ceva de care nu suntem constienti tot timpul… citesc mai departe si treptat imi indrept coloana, parca e mai bine asa, incep sa respir mai profund, wow ce senzatie de libertate iti da asa ceva, cat despre zambetul interior… pe acesta ar trebui sa il avem tot timpul integrat in fiinta nostra. Dar cum se face ca uitam aceste lucruri minime si extrem de folositoare? …sigur suntem acaparati de maratonul pe care il facem zilnic printre informatii, oameni si situatii… Cat de binevenit este acest reminder venit din partea ta Robert? Cred ca toti cei care citesc articolul tau afla aceasta. 🙂 Deci nu stiu sa raspund la toate intrebarile puse de tine, dar sunt sigura ca sunt expuse acolo cu un scop… Si exista exercitii spui tu … care ne ajuta in procesul respiratiei… Acum ne-ai facut pe toti curiosi si vrem sa stim…, da!, care sunt acele exercitii simple si la ce folosesc ele. Vrem sa stim mai mult decat in acest articol minunat, cu care ne-ai deschis o fereastra a curiozitatii fiintei noastre. Intrebari ar fi multe, de exemplu atunci cand te afli intr-o stare de agitatie continua, suprasolicitare mentala sau chiar fizica, cum ne poate ajuta respiratia si care ar fi exercitiul pe care l-am putea face in acest sens; sau esti in situatia in care ai de prezentat o lucrare, un proiect, despre pe care trebuie sa vorbesti coerent, o perioada mai lunga de timp si fara a avea emotii…. Sunt doar cateva din multele intrebarile, pe care sunt sigura toti le-am avea pentru tine. Este minunata ideea de a continua cu aceste articole despre respiratie si de abia astept sa il citesc pe urmatorul. Iti multumesc. 🙂
Vor urma articole ( doar ) despre respiratie -pana voi epuiza intrebarile pe care mi le-ati trimis in privat sau la vedere. Voi lua toate situatiile in parte si le voi detalia, adaugandu-le exercitii.
Exista un exercitiu care e comun tuturor situatiilor delicate, exercitiu de urgenta. Il voi detalia in articolul urmator.
Multumesc pentru comentariu.
Intr-adevar pentru a avea succes este important sa fim pasionati si disciplinati , felicitari pentru articol si pentru pasiunea cu care ai impartasit aceste ganduri cu noi si pentru noi .
Multumesc, Laura. 🙂
Fain articolul si autentic. Imi amintesc ca am fost surprinsa de tot ce ne-ai demonstrat in tabara. Nu ma mai gandisem pina atunci la respiratie si cata importanta poate avea in starea de spirit. Iti multumesc Robert si astept cu nerabdare sa ne revedem! Ma intereseaza sa invat cum sa-mi controlez emotiile prin respiratie.
Suntem mai instinctuali decat cerebrali si de acee emotiile ne controleaza intr-o masura mai mica sau mai mare. Cine poate sa-si controleze respiratia , controleaza emotiile la nivel instinctual.
Cei care ma urmaresc imi cer deja sa lucrez practic sau sa ma organizez intr-o forma incat sa-i pot ghida.
Drăguţ articolul.
Există însă materiale vaste pe internet, cu privire la rolul şi importanţa respiraţiei corecte.
Un cuvânt cheie, este „pranayama”.
Pe lângă articole din abundenţă, există şi videoclipuri pe YouTube.
Totul este să ai interes să faci lucruri simple şi valoroase pentru tine!
Acest articol, pune accentul pe oxigen şi oxigenare, dar ceea ce este esenţial, este ENERGIA pe care ovehiculăm în procesul respirator şi care are o importanţă mult mai mare decât oxigenul.
Iar aici, e loc de zeci de articole.
Mult succes în continuare! 🙂
Exista informatii pe net , insa dupa un research serios si fiind instrumentist (suflat) am devenit nemultumit de informatiile gasite si vin cu corecturi ,adausuri si tehnici din muzica (tehnica de suflat). Pun accentul pe exercitii de deprindere si nu are nici o legatura cu yoga (desi exista puncte -putine-comune).
E o tehnica noua care imi apartine si presupune cativa pasi si multa concentrare.
Articolul pune accent pe oxigen si oxigenare si daca recitesti vorbesc de ENTUZIASM, deci vorbesc tocmai de ENERGIA pe care o antrenam cand respiram corect.
Multumesc de comentariu.
Sincere felicitări! Foarte interesant articol!
Multumesc.
excelent, de mult auzisem despre eficacitatea respiratiei corecte, si aveam grija sa respir „mai mult” decat de obicei, dar inca nu mi-a cazut in mana un astfel de articol! iar in legatura cu diferenta dintre o respiratie normala si cea a performerilor…am ramas cu gura cascata! MULTUMESC MULTUMESC MULTUMESC / sa respiram deci!
Acest exercitiu deschide portile de intrare a oxigenului in aparatul respirator; rapid si eficient. Mai departe trebuie sa te concentrezi sa-ti dezvolti capacitatea pulmonara si sa ai punctul de sprijin cat mai jos, in abdomen (sub buric), departe de stomac sau de sediul emotiilor (creierul abdominal).
În primul rând felicitări pentru articol!
În al doilea rând aș dori să știu cât de validă este informația „Sa retii ca la fiecare 11 luni toate celule organismului se regenereaza-e si un motiv in plus pentru care auto-sugestia functioneaza.” și unde aș putea găsi materiale despre aceasta.
Mulțumesc mult!
Informatia-din punctul meu de vedere e valida in urmatoarele conditii:
1. sa nu ai defecte in respiratie ( e vorba de cantitatea de oxigen pe care o inhalezi la fiecare inspiratie). Conditia aceasta este capitala!!!
2. sa te hidratezi (minim 2 l de lichde zilnic)
3. macar o data pe an respirat aer de munte peste altitudinea de 1000-1500 metri (aici se scimba chimia sangelui)
4. credinta; nu credinta intr-o dogma , ci „gandul intretinut mereu in minte”. (Crestinul sau mulsumanul obtine rezultate in rugaciune nu datorita confesiunii ,ci datorita acelui gand intretinut… Nu exclud religia-sa nu intelegi gresit… Iti explic legea care precede religia sau dogma).
5. f usor poti controla si stapani gandul – daca te joci un pic ; de exemplu: daca cineva te jigneste iti repeti in gand ca ti-a facut un compliment pana valoarea jignirii scade. In acel moment s-a facut un click mental si ai preluat controlul gandurilor pe vecie. Trebuie doar sa ai rabdare si sa fii bland cu tine. O sa ramai uimit ce putere ai ..
Cele 5 conditii sunt necesare sistemului imunitar sa lupte.( Un alt exemplu : te-ai taiat la deget si (sa zicem ca) ti s-a dus amprenta de pe buricul degetului, intr-o luna de zile ,daca nu si mai putin buricul degetului se reface la loc, inclusiv ACEEASI amprenta.Timpul refaceri e in functie de cat de puternic e sistemul imunitar sau cate conditii indeplinesti din cele 5. Eu am patit-o).
Pentru inceput ti-as recomanda :”Puterea extraordinara a subconstientului tau”. JOSEPH MURPHY. ( Ti-o pot imprumuta o perioada de o luna. Pentru primul nivel de cunostiinte e ok.)
Cu placere.
Omul poate supravietui fara hrana 40 de zile (unii si mai mult), fara apa aprox. 10 zile, insa fara aer, doar cateva minute, de unde rezulta ca aerul este cel mai important element de care avem nevoie. Mai mult, e importanta calitatea lui si modul in care il asimilam si de aceea apreciez foarte mult informatia pe care o oferi in articol. Felicitari!
Foarte adevarat.
🙂
Am invatat foarte multe lucruri azi, ma bucur ca ti-am gasit articolul. Apropo de respiratie, stii replica aia din filmul Buletin din Bucuresti „Tragi aer in piept, numeri pana la 5 si respiri adanc”? :)) Eu chiar o fac atunci cand ma enervez. Ai un mod interesant de a scrie – daca adaptezi putin articolul asta (adica adaugi un link pe cuvantul tabara), poti participa la concursul de pe Merita Citit unde Tabara de Tenis ofera un antrenament cu initiere in tenis? Sunt 6 premii si 3 concurenti, ai mari sanse sa prinzi un premiu.
Constientizez ca respiratia este importanta. Mint, nu este importanta – ESTE VITALA, din absolut toate punctele de vedere.
Respiratia ” ESTE VITALA „.
Multumesc de invitatie. Nu am voie sa fac sporturi in care imi folosesc mainile, deoarece se intaresc ligamentele. Studiez la instrument ( clarinet) pentru performanta. ( Am nevoie de de articulatii si degete moi….)
O respiratie corecta e un lucru deosebit de important. Toata ziua sunt prinsa in activitati. alerg de colo incolo, si in toate aceste activitati realizaz cat de mult ma ajuta o respratie corecta: la sala ma ajuta sa fac eercitiile corect si cu randament,sa nu obosesc atat de usor.La lucru ma ajuta sa ma relaxez si sa imi trezesc creierii la munca maxima 🙂
La canto nici un mai vb:)Merci mult Robert pentru articol!
Cu drag.
Urmeaza…tehnici. Intr-adevar e greu unele sa le explici in cuvinte, dar fiindca abonatii pun intrebari la exercitiile explicate , se pare ca e necesar un atelier practic.
Multumesc.
daca trebuie sa canti si stai pe un scaun daca nu ti coloana dreapta nu ai nici forta nici aer suficient sa termini o partitura si obosesti foarte repede si … da daca inspiri ,,fara sa se lipeasca narile,, (cu bucurie ) reusesti sa inspiri mult mai mult aer care te ajuta sa menti sunetele partituri pe care o canti
Foarte bine.
In alta ordine de idei, multi inteleg prin a sta drept sau dreapta , sa-ti tragi umerii in spate si astfel isi chinuie coloana mai tare…
Foarte bune informatii am aflat aici. Va urez multa sanatate in in aceasta
lucrare.
Doamne ajuta! Asemenea.