Tu poți să cânți în somn ?

Creierul  uman e o instituție bancară structurată pe 3 niveluri: nivelul mezencefalic, nivelul bulbar și nivelul cortical.

Să nu faci confuzie cu cele 4 tipuri de creier: reptilian, limbic, neocortexul și cortexul prefrontal, care sunt doar personalități din bancă, pe care constiința ta le consultă…

În timpul zilei, creierul funcționează pe toate nivelurile: mezencefalic, bulbar și cortical.

 

Dar ce se întâmplă când tu dormi?

În timpul somnului nivelul mezencefalic și bulbar rămân de serviciu în continuare. Trebuie să prelucreze, să stocheze sau să elimine informațiile care s-au adunat peste zi.

La cele 2 niveluri treze -24 din 24- se formează vorbirea;  așa se explică de ce există persoane care vorbesc și-n somn.

 

 Cine se duce la culcare cu tine?

Nivelul cortical.

Când tu ai intrat în somn, nivelul cortical a stins și el lumina.

 

Poți să și cânți?

Nu.

De ce?

 Cântul sau cântarea e controlată de nivelul cortical. În timpul somnului, nivelul cortical doarme odată cu tine.

 

 

Daca ești o ea,  imaginează-ți ce ar fi dacă în timpul tău cel mai dulce de somn nocturn, cel care doarme lângă tine ar cânta: “Aria Toreadorului ” din opera “Carmen” de Georges Bizet?

Sau dacă ești un el și dormi neîntors, după o partidă de fotbal cu băieții, te-ar trezi “Habanera” (din aceeași operă “Carmen”) cântată de cea care doarme dusă lânga tine?

 

Cu prietenie,

Robert George Buliga


Comentarii

Tu poți să cânți în somn ? — 11 comentarii

 1. Te poti visa cantand, dar nu poti canta nici in somn si nici in vis.
  De ce?
  Omul cand asculta muzica, fara sa ingane nimic din ce aude, ii vibreaza corzile vocale fara voia lui; deci vibreaza involuntar.Dar in acest caz e treaz nivelul cortical si corzile vibreaza pentru ca creierul asculta. In somn, nivelul cortical nici nu asculta, nici nu analizeaza si nici nu transmite vibratia corzilor ( vocale).

  In cazul muzicienilor, sunetul e si imagine sau culoare. In vis sau somn, ei nu sunt muzicieni, ei sunt PICTORI.

  Multumesc frumos pentru comentariul tau.

 2. Un articol interesant… si bine documentat,dupa cum mi se pare mie… de exemplu, eu nu stiam atatea despre creierul uman… Mai impartaseste-ne si noua din cunostintele si experientele tale, te rog… In rest… keep going on…

 3. Ca de obicei, un articol excelent, documentat bine si foarte plin de emotie… Multumesc, Robert, e intotdeauna o bucurie sa citesc ce pui tu aici!

 4. Excelent articol. Esti o enciclopedie. Sincera sa fiu nu stiam acest lucru. Multumesc pentru lucrurile minunate pe care le scrii. Succes in continuare!

 5. Si totus, azi-noapte m-a trezit fiica-mea spunandu-mi ca incepusem sa cant prin somn.Mi-a fredonanat si melodia pe care o cantam. Eu nu-mi aduceam aminte de nimic.Somnambula nu sunt, de dormit chiar dormeam. Ce sa cred?

  • Exista mai multe tipuri de somn: somn lent, somn paradoxal,etc. Ca sa supravietuim creierul intr-o noapte trece prin mai multe tipuri de somn. In trecerea de la un tip de somn la alt tip de somn poti sa canti (in somn).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.