Respirația și înțelepciunea sau Cum să crești în înțelepciune

Cuprins

Într-o noapte 4 călugări au fost vizitați de un înger care i-a trezit și i-a dus în Cer.

La întoarcerea pe pământ primul călugăr și-a pierdut mințile, căci fusese orbit de strălucirea dumnezeiască.

Al doilea călugăr a negat ceea ce a văzut, considerând totul un vis.

Al treilea călugăr a devenit fanatic. A început să țină conferințe despre sensul și înțelesul experienței sale și s-a certat cu ceilalți învățați.

Dar al patrulea călugăr a devenit poet. El s-a așezat la fereastra camerei sale și a compus cântări de mulțumire despre ciorchinele din cireș, despre nepoțica cea mică din leagăn și despre toate stelele nopții. El a fost singurul care a putut să-și suporte fericirea!

În fața frumuseții sau măreției, omului nu-i rămâne decât 3 acțiuni: să fugă, să tremure și să cânte. Și toate acestea sunt trăite NU din cauza raportului vis-a-vis de Divinitate, ci datorită raportului omului cu propria libertate.

Trebuie reținut că starea de bine al celui de-al patrulea călugăr nu înseamnă neapărat o stare de sănătate. (Există oameni care trăiesc în lumi paralele cu realitatea și sunt fericiți).

Starea de bine înseamnă o personalitate sănătoasă, caracterizata prin:

integritate;

-activitate orientată spre un scop definit;

capacitate de confruntare;

liberă exprimare;

capacitatea de a privi problemele ca și oportunități de experiență și lecții de viață.

Individul cu o personalitate sănătoasă nu este un robot, ci dezvolta un interes profund pentru fiecare activitate pe care o trăiește…

În altă ordine de idei, a fi creativ nu înseamnă neapărat sa inventezi formule de expresie noi, originale, ci înseamnă să-ți găsești propria voce, a-ți creiona propriul stil de gândire și a te comunica. (Originalitatea e un bonus).

Din acest punct a pornit terapia prin artă, și în speță terapia prin muzică.

 În deceniul viitor, arta nu va mai fi un mijloc de entertainment. Arta va fi un mod de a te controla și a te potența.

Trainingul modern nu se va mai baza pe energia de grup și pe transferul de energie de la cel pe care o are la cel care nu o are. Lumea și societatea are nevoie, deja, de individ și de exemplul lui. Astfel, fiecare va trebui să stăpânească tehnici de energizare proprii și să se energizeze individual. (Furtul de energie va tine din ce în ce mai mult de etică sau morală).

Mai mult: vor apărea oameni care modifică obiecte fizice cu puterea minții (deja am întâlnit astfel de persoane).

Curriculum-ul din viitor va contabiliza energia individuală. Va exista un “Personal  Energy”.

Dar să revenim în prezent. Ce-l împiedică pe om să evolueze?

Lipsa modestiei.

Omul raportat tot timpul la morală devine smerit, își cunoaște limitele și se amuză de ele.

“Smerenia e o stare care vine ca un bonus al muncii noastre de a avea un caracter bun”. (E. Kant)

Starea de smerenie e perfectă și predispusă la a recepta informații. În această stare, MENTALUL FUNCȚIONEAZĂ LA MAXIM! Și aici nu e doar o explicație filozofică, teologică, psihologică, ci însăși științifică prin muzică (smerenia și armonicele). Și în smerenie ești al naibii de carismatic!

Ce poți să faci?

Gândul reprezintă energie și acest lucru cred că-l știi foarte bine. Indiferent de felul gândurilor (pozitive sau negative), superficialitatea în respirație îl duce pe omul modern în a trata cu superficialitate informația. Conexiunea are timpul și pauzele ei, iar mediul te determină să gândești și să acționezi în viteză.

Uite o tehnică ușoară, pe care am folosit-o la examenul de admitere la Conservator:

expiri 3 secunde;

-apoi alte 3 secunde faci pauză, fără să inspiri;

-inspiri alte 3 secunde;

-3 secunde ții aerul în piept;

Și reiei procedeul până ce ritmul respirator scade împreună cu ritmul cardiac. Vei fi într-o stare pe armonice depresive (termenul nu are nicio legătură cu depresia, ci este o etichetă dată armonicelor descendente; un călugăr-cercetător a făcut etichetarea înaintea mea și e motivată științific).

Acum potențialul tău e la maxim!

Cu drag,

Robert George Buliga

P.s.:  La workshop-ul de respirație din 29-30 iunie, București, unde înveți nu numai tehnici ci deprinderi de respirație, mai este 1 loc liber.

Pentru provincie lista este deschisă și te poți înscrie pe pagina specială de pe site.

21 de răspunsuri

 1. interesanta tehnica, nu stiam ca respiratia este atat de importanta…eu sunt o persoana emotiva, de fapt mintea mea creeaza emotiile si frica, iar in putin timp am examen pentru scoala de soferi…si sunt foarte nervoasa…crezi ca mi-ar fi utila doar aceasta tehnica sau ai si alte recomandari in plus? multumesc si astept cu interes si alte articole 🙂

  1. Sa-ti lasi adresa de mail pe site si pe urma sa confirmi link-ul din mail-ul pe care il vrei primi. Astfel toate articolele care vor urma iti vor intra instant in casuta cu mail-uri.
   Ultimele 7 articole de pe site sunt despre respiratie.
   Pe 29-30 iunie, in acest weekend se tine un workshop pe respiratie. Te astept daca nu ai scoala… E ultimul workshop pe Bucuresti deoarece restul le voi tine in provincie.
   Ai si o adresa de mail la rubrica contact , pe site, unde poti sa-mi scrii.
   O zi usoara.

   1. Multumesc de informatii…am lasat adresa si voi descarca articolele…la workshop nu voi putea ajunge dar cu siguranta te voi urmari si contacta periodic si orice sfat il voi pretui si imi va fi de folos 🙂

 2. superb Gerge complimenti … i mi placee esti patrunzator in gandire si poti transmite si impartasi cu noi …ceea ce tu traiesti in interiorul tau

 3. Extraordinara poveste si extraordinar exemplu, Robert!! Abia astept sa vad un filmat de la seminar. 😀

 4. Respiratia patrata pe 3 secunde …. Uitasem de ea si cat de bine te simti dupa ce o folosesti.

  Eu o foloseam candva, cand nu reauseam sa adorm.
  Respiram cateva minute folosind respiratia patrata, si ma trezam ca este dimineata 😉

 5. Frumoasa povestea de inceput …de multe ori in situatii noi prin care am trecut am simtit in permanenta emotie …am constata inconstient de altfel ca inspirand si expirand adanc cu pauze ceva mai lungi reuseam sa ma adaptez rapid…ma bucur ca am ocazia sa aflu aceste lucruri si aceste exercitii simple de la tine …te felicit si te astept cu drag si in dulcele targ

  mult succes si inspiratie maxima

  Cu drag

  Rodica

 6. Am intrat pentru prima data si am intalnit un suflet mare si cred ca aceasta intalnire este ticluita de cineva care ma iubeste si m-a trimis aici cu tine,sa deprind de aceasta data Respiratia,minunat,iti multumesc .

 7. Am practicat și eu respirația în 3 timpi, dar nu știu de ce am lăsat-o în urmă și am uitat de tehnica asta. Mulțumesc că mi-ai adus aminte de ea. O reiau de îndată!

 8. „Mai mult: vor aparea oameni care modifica obiecte fizice cu puterea mintii (deja am intalnit astfel de persoane).”????

  1. Anca, te rog sa-mi scrii pe adresa mea de mail: robertbuliga@yahoo.com, ca sa te iau in evidenta (si sa am cu aceasta ocazie si adresa ta de mail, spre a te contacta pentru stabilirea datei noului workshop).

 9. Nu stiam de aceasta tehnica de respiratie, aflu acum si imi pare tare bine. Este foarte utila si pe viitor sunt sigura ca o sa imi fie de folos. Multumesc pentru toate aceste informatii pretioase. Articolele tale reflecta simplitatea vietii, care de cele mai multe ori ne lipseste, pentru ca am uitat de ea sau inca nu am descoperit-o, si care este atat de necesara pentru a fi pur si simplu fericiti. Multumesc si mult succes in viitor. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

Libertatea si secretul libertatii

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul

Te vreau, dar…

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii

Cum stii ca este el?

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei