Cine ne ține în trecut sau De ce avem fundul țuguiat

posturi haioaseA venit în cabinetul meu o mămică cu fetița ei de 18 ani pentru a lucra amândouă în terapie, expertiza mea fiind pe postură, respirație, voce și minte și legătura dintre ele.

Fetița fiind foarte timidă și tăcută, i-am dat un test simplu și am lăsat-o retrasă într-un loc să se adune și să se obișnuiască cu locul și cu testul.

După jumătate de oră fetița se chinuia să-și adune punctajul: “8 + 9 = 17, 17 + 6 = 11, ba nu“, ducea degetul la gură, privea în gol și apoi relua calculul: “8 + 8 = 16 + 1 = 17, deci 8 + 9 = 17; e bun, 17 + 6 = 10, ba nu“. Și murmura încontinuu. Se chinuia să calculeze. S-a blocat la 17 + 6 și după încă 5 încercări eșuate a început să plângă.

Am observat încercări disperate ale mamei de a o ajuta, însă ea se bloca mai tare.

Spatele fetei era cocoșat (avea deja un început de cifoză), umerii lăsați exagerat în față (ca și cum căuta să se îmbrățișeze singură) și o scobitură foarte mare în zona lombară -zona șalelor-spre interior (lordoză lombară), scobitură ce îi face fundul tzuguiat (în spate).

M-am apropiat ușor de ea și i-am șoptit că nu ne grăbește nimeni și avem tot timpul să terminăm testul. Printre suspine mi-a spus: “Știu că sunt varză.

Am întrebat-o de ce e “varză“, căci mie nu mi se pare și deși ea se bâlbâia încontinuu și nu prea se înțelegea ce spune; mi-a zis repede: “Colegii îmi zic că sunt o proastă.

I-am spus șoptit: “sunt doar niște amintiri”.

Ca din senin lacrimile s-au oprit.

Ce s-a întâmplat cu ea?

Fiind foarte sensibilă și de aici timidă, s-a pierdut la școală în câteva momente în care trebuia să răspundă la lecție. Nu a răspuns corect la școală o dată și colegii au râs de ea. S-a blocat pentru prima dată și de atunci a început să se bâlbâie.

Din acel moment de fiecare dată când era ascultată de profesor colegii o șicanau, râdeau de ea și ea se bloca și răspundea doar bâlbâit la lecție. Toți o considerau și o consideră: handicapată, proasta clasei, varză etc.

Credeți-mă: nu este. Când vorbește cu mine nu se bâlbâie. Are un IQ foarte mare. Problema este emoțională și e legată de O IMAGINE cu o încărcătură emoțională greu de gestionat din trecut, care se repetă la indigo și în prezent.

Surprinzător sau nu imaginea din trecut la care mă refer, nu e legată de școală și de colegii ei. Nici vorbă. Imaginea e legată de sprijinul emoțional neprimit în familie, în momentul “X”.

Și-ți explic analizând-o un pic pe mama fetiței:

Spatele mamei era cocoșat (avea deja un început de cifoză), umerii lăsați exagerat în față (ca și cum căuta să se îmbrățișeze singură) și o scobitură foarte mare în zona lombară -zona șalelor sau a rinichilor- spre interior (lordoză lombară), scobitura ce îi face fundul tzuguiat (în spate).

Mintea mamei merge foarte repede; nu are răbdare cu ea; e stresată; nu termină propozițiile. Fuge de ea. Oftează. Face totul compulsiv. Se ascunde în acțiuni. Și din exterior: se aude că se bâlbâie.

După ce zice ceva ce crede că ar fi primit rău de ceilalți și cam tot ce zice i se pare că va fi luat în derâdere, scoate un zgomot urmat de râs: HIII..

La rândul ei, poartă în minte în fiecare moment solicitant O IMAGINE  cu o încărcătură emoțională greu de gestionat din trecut. Sau mai multe imagini.

Toate aceste IMAGINI  cu o încărcătură emoțională greu de gestionat din trecut le ducem în cârcă și fiindcă nu știm cum să le dizolvam devenim dependenți de ele.

Dependenți emoțional, fizic vom avea o scobitură în spate în zona lombară sau -cum zic experții- vom avea o lordoză lombară (vezi pozele de mai jos):

FOTO musictherapy CLIENTI 2014 045

IMG_2717IMG_2726

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1068

 

 

 

 

 

 

 

IMG_2716IMG_2286

 

 

 

 

 

 

 

crasna 006IMG_2342

 

 

 

 

 

 

 

Cum poți fi sigur ca ai AMINTIRI cu încărcătură emoțională greu de gestionat din trecut și care creează dependențe?

 

Îți propun să faci următorul test și vei primi o sugestie de lucru pentru tine:

Cu drag,

Robert George Buliga

 

PS: La Atelierul de la Iași (1-7 august 2016) nu mai sunt locuri.

Următorul “Workshop pe Postura, Respiratie, Voce si Minte” din București are loc pe 27 și 28 august 2016 (sâmbătă și duminică).

Înscrieri pe adresa de mail: robert@musictherapy.ro


Comentarii

Cine ne ține în trecut sau De ce avem fundul țuguiat — 8 comentarii

  • Buna Anca,
   Spune-mi te rog ce folosesti (PC, tableta sau mobil), ce sistem de operare are si in ce browser ai incercat.

  • Buna Catalina,

   Multumesc de input.
   Mai jos e raspunsul de la echipa tehnica:
   “Te rog sa verifici plugin-ul Adblock Plus de la Firefox: click dreapta pe pagina la articol si apoi click pe Reactiveaza Adblock Plus.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.