Cel mai tare exercițiu de memorie sau Cum scapi de pierderile de memorie

Cuprins

igor-morski-surreal-art-human-brainPierderile de memorie nu au nicio legatură cu înaintarea în vârstă.

Pierderile de memorie conform propriului meu studiu pe 1800 de clienți tin de fuga de sine prin: sedentarism, respirație defectuoasă și lipsa vizualizarii în procesele cognitive.

O clientă după ce a lucrat cu mine, îți scrie:

„Sunt mămica unei fetițe de 8 ani. Am 38 de ani și lucrez într-o corporație pe contabilitate.

Am muncit mult ca să ajung în vârful companiei și mulțumesc și astăzi (companiei) pentru că m-a angajat acum 15 ani și mi-a oferit o junglă ca să mă dezvolt.

Consider corporația o junglă pentru că în cadrul ei, presiunea fiind atât de mare, prin task-uri și bârfă, fiecare uită de partea umană și caută să supraviețuiască lovindu-și colegul sau scufundându-se în muncă. Aici am dat cu capul de realitate, aici m-am maturizat și tot aici am reușit să-mi fac o carieră. Sau cel puțin așa credeam…

La Robert am venit pentru o durere de spate și pentru câteva diagnostice date de medici: scolioză pe vertebrele toracale, lordoză lombara și  lordoză cervicală.

Workshop-ul de 2 zile al lui Robert mi-a oferit niște informații care mi-au dat speranță că orice problemă poate fi rezolvată, însă eu nu realizam că e și despre mine. Eu mă bucuram pentru alții și încă nu făceam legatura cu mine.

mePrima sedință din follow-up după workshop a fost ca și o întâlnire cu un extraterestru. Prea calm pentru zilele noastre. Prea tânăr ca să știe atâtea. Și informațiile și exercițiile au fost atât de simple încât m-am suspectat inițial de prostie.

Pe urmă eu îi vorbeam de diagnosticele mele și el – pe un ton caaalm și raaaar- îmi spunea că nu prea il interesează căci oricum vom reclădi corpul meu de la zero…

Pe atunci mi-ar fi plăcut să mă asculte și eventual să plângă cu mine – cam asta era în capul meu – dar el mi-a zis că îl îngrijorează doar: plăcerea mea de a vorbi despre problemele mele, viteza cu care merg și viteza cu care vorbesc.

Am rămas mută…

Dupa câteva minute l-am întrebat ce nu e ok la viteza mea și răspunsul lui m-a lovit în stomac: <pentru că fugi de tine>

Am inghițit în sec și l-am întrebat din nou: și de ce e atât de grav că fug de mine? Mi-a răspuns direct: <pentru că o să-ți pierzi memoria.>

Și răspunsurile lui m-au muiat de tot pentru că eu îi spuneam de durerile mele de spate, iar el fără să-i spun nimic de problemele mele de memorie, el mă întreba pe urmă : <cât de des îți pierzi memoria?> Zi și tu…

Și să știi că îmi pierdeam memoria foarte des acum 5 luni și am descoperit atunci în mine că acesta era motivul pentru care am venit la el și acesta era și motivul pentru care voiam să lucrez cu el.

Atunci mi-a dat seama că omul acesta citește în oameni. Pare indiferent, simulează când într-o direcție, când în alta, lasă uneori atât de mult garda jos ca tu să muști și se duce glonț în direcția în care ai vreo nevoie.
Pentru mine e fascinant cât e de empatic și de expresiv. Practic înțelegi din expresia feței lui.

Din momentul acela am devenit – cred – cel mai cuminte client al lui. Până la următoarea sedință….

Și ne-am pus amandoi în fața unei oglinzi mari și el a început să se dezintegreze: și-a țuguiat fundul, apoi i-a ieșit în evidență o burtă imensă, spatele s-a cocoșat și gâtul s-a dus mult în față, scăzându-i și înălțimea. Și pe urmă mi-a zis: <încerc să-ți imit cât mai precis postura ta>.

M-am uitat contrariată și cu silă la postura lui – nouă – și când m-am uitat în oglindă, m-am speriat: m-am văzut pe mine! Eram cu burta în afară, cu fundul țuguiat , cocoșată și cu capul înainte și privirea în jos.

Mi-a zis : <hai să-ți aranjăm postura>
Și explicându-mi mușchii responsabili pentru postura lui corectă și apoi deformată, a început să-mi aranjeze coloana și toată postura corpului: bazinul mai în față, umerii mai în spate, pieptul mai înainte și axa corpului mai înclinată.

Am ramas mască: în 10 minute au dispărut 2 lordoze și 1 scolioză. ( țin să amintesc că eu am mai facut kinetoterapie și am mai vizitat niste medici…) Apoi ne-am apucat să întărim noua postură prin exerciții.

Experiența cea mai tare a fost când am învățat să respir corect:
Cum să respir corect până să-l întâlnesc pe Robert, dacă eu țineam umerii în față, spatele meu era scoliozat și lordozat, încât plămânii nu aveau loc să se desfașoare?

Știi ce s-a intâmplat?

Schimbându-mi-se respirația în bine am început să vorbesc mai rar, nu mai turuiam cuvintele în disperarea mea inconștientă dupa aer. Alergau înainte cuvintele de parcă le biciuiam; nu eram înțeleasă și auzeam tot timpul: <Poftim? Mai repeți o dată?>

Am învățat să fac raport, să observ, să ascult, să înteleg. Am timp să vizualizez ceea ce vorbesc și nu simt că mai am probleme de memorie.

O! stai să-ți zic faza cu mersul pe stradă.

A stat Robert în spatele meu pe stradă să mă supravegheze când merg, cu atenționări pentru călcatul pe vârf, cu bazinul sub corp și înclinată. Îmi făcea poze și mă filma ca să-mi arate pe urma ce se înregistrase, ca să-mi scoată din cap impresiile mele ca lumea s-ar fi oprit din treburile lor ca să se uite la mine.

Ce crezi că se vedea pe înregistrările lui?

O fată care merge drept, elegant și se bucură de detaliile din jur.

Crezi că a întors careva capul să-mi arunce măcar un zâmbet?
Nici măcar o privire. Totul era în capul meu.

Și așa m-am vindecat și de o serie de convingeri limitative și de timiditatea excesivă.

Pe urmă am invatat în alte ședințe să merg în reluare. Eu tot timpul am dat să mă grăbesc și bineînțeles, să fug pe geam din cabinet, însă Robert alături de mine, se mișcă atât de rar, de parcă aveam impresia că îmi face în ciudă. Dar o făcea doar ca să mă ambiționez și să nu renunț la exercițiu.

Fiecare sedință individuală pentru mine a fost captivantă și emoționantă.

Am mai vorbit și cu ceilalți clienți ai lui, întâlnindu-mă pe hol în follow-up și schimbând impresii, am constatat că unii îl vedeau ca pe un maestru și alții l-ar fi împușcat.

Întrebându-I pe cei din urmă pe ce motivație , îmi răspundeau că Robert le atinge punctele care dor. Și speriată îi întrebam de ce continuă să lucreze cu el, îmi răspundeau că simt că evoluează și că realizează că orice ieșire dintr-o zonă de confort e lipsită de confort.

Cum sunt acum?

Sunt calmă și am o mare plăcere să vorbesc cu oamenii, exersându-mi noile deprinderi; simt că mă îngădui cu ușurință și e foarte multă liniște în mine.
Da.
E liniște.

Vă pup și spor în toate,
F.

Concluzii:

1. Corpul doare pentru că fugi de el. Funcționând pe repede înainte, tu ieși din schemă și nu ai cum să te vezi pe tine.

2. Mergând repede, alergi prin viață. Pierzi călătoria, pierzi detaliile și fugi de tine.

3. Când corpul doare, scade pofta de viață pentru că e greu de trăit în durere și inconștient nu mai vrei să trăiești și nu mai vrei să respiri. Surpriza e că totul se întâmplă inconștient.

4. Dacă nu poți să respiri, ritmul respirator devine din ce în ce mai alert. Ritmul respirator influențează ritmul gândurilor, la rândul lui acesta devenind din ce în ce mai alert. Astfel gândurile noi sunt de o calitate îndoielnică sau din ce în ce mai negative, prin superficialitate. Aici nu mai ai răbdare cu tine.

5. Când fugi de tine, încep problemele de memorie.

6. Pe de o parte dacă nu ai detalii nu ai cum să memorezi și pe de altă parte nu vrei să memorezi (sau să respiri ) ceva ce e neplăcut în viața ta. Și atunci pe 2 fronturi slăbești memoria.

Ce poți să faci?

În primul rând verifică-ți răbdarea; e un exercițiu fantastic și de putere.

Cum să-ți verifici răbdarea prin putere?

Fă ceva în reluare, încet sau cu încetinitorul.

Exercițiu:

Retrage-te într-un spațiu în care să stai singur și concentrează-te să mergi sau să înaintezi milimetric doar cu degetele de la picioare.

Pui presiune pe degetul mare de la picior, eliberând călcâiul de presiunea greutății corpului. Apoi strângi degetele de la picioare și pe urmă le relaxezi . Repeți acest proces la piciorul stâng, apoi la piciorul drept și din nou la cel drept și tot așa.

Practic te deplasezi ca melcul.

Atenție! Nu te grăbi să faci trecerea de la un picior la altul.
Primele minute vor fi dificile dar dacă tu treci pragul celor 5 minute, se așterne liniștea în corp și în minte (mintea ocupându-se doar de mișcarea degetelor).

Mai multe despre acest subiect poți să afli în conferința despre memorie din 12 decembrie 2018.

musictherapy.ro/conferinta-memorie

Data: Miercuri, 12 decembrie 2018

Orele: 18:00 – 21:00

Locatie: București, Crystal Palace Ballroom – Calea Rahovei nr. 198A – sala Vienna.

Speaker: Robert George Buliga, muzician clarinetist, maestru in terapie prin muzica

musictherapy.ro/conferinta-memorie

 

Cu drag,
Robert George Buliga

157 de răspunsuri

  1. Buna Elena,

   Cand se strang minim 10 persoane vin si in Bacau.

   Aboneaza-te la site pt a tine legatura cu programarea workshop-urilor.

   1. As dori sa particip la un curs.
    Sunt din Baia Mare.
    As putea ajunge si in alta localitate pe o raza de 60km.

    1. Buna Lavinia,
     Ajung si in Baia Mare cand se strang minim 10 oameni.
     Aboneaza-te la site pentru a putea tine legatura.

    2. Buna,

     Sunt din Baia Mare si eu si tare as fi interesat daca se va tine un seminar pe zona.

     Multumesc!

   2. as dori sa particip la curs ,,m-ar interesa cand veniti la bacau!cu cine trebuie sa i-au legatura?

 1. Doresc sa inscriu trei persoane la acest curs. E ok sa participe si un copil de 11 ani? Multumesc.

 2. Îmi puteți spune vă rog, unde se vor ține cursurile pe 5 şi 6 septembrie? Mulțumesc!

 3. Buna:) Te-am descoperit din intamplare, dar mi-ar place tare mult sa particip la un workshop. Din pacate pe 5-6 sept nu sunt in tara. Vei mai organiza si alte workshop-uri?

  1. Buna Aliona,
   Ajung si in Chisinau cand se strang minim 10 oameni.
   Aboneaza-te la site pentru a putea tine legatura.
   Numai bine…

  1. Buna Marilena,
   Ti-am trimis detaliile pentru participarea la workshop pe mail.
   Si eu multumesc.

   1. buna ziua,

    As vrea si eu programul din Bucuresti si costurile pentru sedintele pe care ar trebui sa le urmez.

    Multumesc.

     1. Te rog sa ne trimiti si noua detaliile despre workshop.
      Deocamdata nu putem pleca din Constanta, asa ca am vrea sa te aducem pe tine aici 🙂

      Multumim!

     2. Buna Loti,
      Ti-am trimis detaliile pe mail.
      Voi ajunge si in Constanta cand se aduna minim 10 persoane.
      Si eu multumesc.

 4. Buna seara,
  Doresc mai multe detalii despre participarea la un workshop.
  Unde va avea loc, data si ora, taxa de participare sau de inscriere si orice alte costuri, in ce consta sedinta si cat timp dureaza.
  Va multumesc anticipat…

  1. Diana Maria,
   Adresa de mail primita de la tine e invalida.
   Te rog sa-mi trimiti un mesaj cu adresa de mail la care sa trimit detaliile workshop-ului.

 5. Buna Robert! Sa-ti mi trimiti si mie te rog cateva detalii referitoare la workshop si costul acestuia, si sa-mi spui daca ve ajunge cumva si prin Timisoara?!
  Iti multumesc si toate cele bune iti doresc! 🙂

  1. Helene, ajung in Timisoara cand se strang minim 10 oameni. Aboneaza-te la site pentru a putea tine legatura. Numai bine…

 6. Buna Robert! As dori sa stiu si eu programul/agenda worKshopului Din BuCuresti si cat costa . Multumesc mult!

 7. La Cluj? inteleg ca tot cam 10 persoane? Poate aveti programat deja Clujul…
  multumesc…

 8. Buna ziua,

  As dori sa particip la un seminar in Bucuresti si as avea nevoie de cateva detalii, inclusiv alte variante decat datele de 5-6 septembrie 2015.

  Va multumesc mult!

 9. Buna ziua. Si eu doresc sa stiu mai multe detalii despre acest workshop ? Locatia …costuri ,..si daca se tine numai in zilele anuntate , sau ne putem si programa pt sedinte individuale . Multumesc …..si chiar as dori sa particip….am fost impresionata de articol.

  1. Buna Maria,
   Adresa de mail primita de la tine apare invalida.
   Trimite-mi te rog un mesaj nou cu adresa de mail unde vrei sa primesti detaliile workshop-ului.

 10. Buna ziua,va rog sa-mi trimiteti si mie detaliile workshop-ului pe mail.
  La Ploiesti, pe cand ?
  O zi frumoasa !

  1. Buna Gabriela,
   Ti-am trimis detaliile workshop-ului pe mail.
   Ajung in Ploiesti cand se strang minim 10 oameni. Aboneaza-te la site pentru a putea tine legatura.

 11. Buna seara, sper sa includeti in programul dumneavoastra workshop-ul si pe frumoasele plaiuri mioritice, respectiv judetul Neamt. Va asteptam cu drag, incerc sa aduc 10 persoane.

  1. Buna Carmen,
   Vin cu drag si in judetul Neamt.
   Sa te abonezi la site ca sa tinem legatura.
   Ti-am trimis detaliile pe mail ca sa intelegi ce presupune acest program (workshop si 30 de sedinte individuale).

 12. Esti acelasi Robert Buliga prieten cu Moise Guran sau e coincidenta de nume? Scuze pentru intrebare, putin cam deplasata fata de tematica

 13. Buna, Robert! As dori sa stiu si eu programul/agenda workshopului din BuCuresti si cat costa. Multumesc mult!

 14. Buna Robert,sunt fin Bucuresti ,as dori sa stiu cat costa un curs la tine.Daca imi permit cu drag vin…am nevoie…am pierderi de memorie…am 38 de ani.Multumesc.

 15. Buna Robert.

  Vreau sa stiu cand mai ti cursurile si un ce orase? As vrea sa iau parte.

  astept un raspuns din partea ta.

  multumesc.

  1. Salut Dani,
   La Cluj e posibil sa ajung in noiembrie. Doar la anul in restul oraselor. Inca nu am agenda pe anul viitor facuta. Depind de chemarile voastre. Nu ai pentru ce.

 16. Buna Robert, inteleg ca pentru a veni la Sibiu, de unde sunt eu, e necesar sa participe minim 10 persoane. Ce alte conditii, gen cost, cazare, locatie mai trebuiesc indeplinite? Multumesc!

 17. Buna ziua. Va rog sa-mi trimiteti si mie detaliile workshop-ului, m-ar interesa sa particip. Va multumesc.

 18. Buna Robert, pt Iasi s.a inscris cineva? As dori sa.mi comunici si mie pretul si programul workshop-ului! Multumesc, Maria

 19. Buna Robert.Sunt din Moldova.Îmi doresc şi eu detalii despre workshop.Vă rog mullt poate îmi trimiteţi pe mail, sau o altă variantă.Mulţumesc, Natalia

  1. Buna Georgeta,
   Aboneaza-te la site, confirma link-ul pe care il primesti pe mail dupa ce iti lasi adresa de mail pe site.
   Pentru putin.

 20. Buna ziua!
  As vrea Mai multe detalii despre acest workshop si Ce presupune el.
  Cand Mai au loc si alte workshopuri in Bucuresti, daca nu pot ajunge la cel din septembrie?

  Multumesc!

 21. Buna Robert, ma inscriu si eu pentru un viitor curs la Craiova. Inteleg ca suntem mai multi doritori din acest oras si ar fi minunat sa ne organizam. Platforma ta ne poate aduna. Multumesc, de-abia astept sa particip la workshopul tau.
  Cu drag, Persida

 22. Bună ziua,
  Pentru Bacău m-ar interesa şi pe mine, eventual şi nişte detalii referitoare la preţ, la orice altceva lămuritor… Mulţumesc!

 23. buna ziua,

  As vrea si eu programul din Bucuresti si costurile sedintelor pe care ar trebui sa le urmez.

  Multumesc.

 24. Buna ziua,
  As vrea si eu la fel sa stiu detaliile pt work-shop-ul de pe 5-6 sept si costul acestuia pe mail.
  Sedintele individuale se fac ulterior? Si care este costul acestora?
  Multumesc!

 25. Buna, vreau sa stiu, te rog, care este costul cursului si unde este locatia. Multumesc, Lucia

 26. Nu pot participa in sept la Buc. Alt interval dupa cel din sept la Buc? Si pretul unui workshop.. Multumesc

 27. cu toată fiinta mea Cu toată responsabilitatea mea
  , va spun căci îmi e jena sa va aduc cuvinte de lauda, gen :-sunteți cel mai tare, sau
  –extraordinar. Etc, etc
  Sunt prea puține
  MU am cuvinte în care sa spun totul DAR STIU CA AM NEVOIUE SA VA CUNOSC, eu și nu numai..
  .
  Ica Sabou
  Baia Mare
  Tf 0740215454

  1. Buna Ica, te rog sa te abonezi pe site pt a tine legatura; lasi adresa de mail si confirmi pe urma link-ul din mail.

 28. Salut,
  Doresc sa-mi trimiti si mie detaliile workshop-ului. Sedintele individuale cand se vor tine? Eu sunt de la Rm Valcea
  Multumesc.

 29. Salut Robert.In Constanta cand ajungi? Trimite-mi te rog detaliile workshop-ului,(cost,durata,etc ) Multumesc.

 30. Bună, Robert!
  Cum să mergi la fel de elegant și natural atunci când realmente te grăbești? Oare toate soiurile de grabă sunt subliminal forme ale fugii de sine? Care este soluția atunci când viața te obligă să alergi?
  Mulțumesc!

  1. Buna Naomi,

   Si cand alergam putem fi eleganti. Uita-te cum alearga ghepardul… cata eleganta.
   O suma de cercetatori (ingineri, medici, kinetoterapeuti, tehnicieni) si-au pus intrebarea: „De ce ghepardul nu se dezintegreaza cand alearga cu 115 km/h dupa vanat?”. Au ajuns la concluzia ca in timpul alergatului, ghepardul in mod natural isi mareste si isi micsoreaza distanta dintre vertebre. Pernita dintre vertebre de fapt il ajuta sa alerge (si au si inventat un aparat).

   Nu toate soiurile de graba sunt forme ale fugii de sine si se poate alerga elegant si natural. Eleganta si naturaletea este data de corectitudinea posturii corpului.

   Cand viata te obliga sa alergi, alergi cu o postura corecta si te bucuri de alergat (nu in timp ce alergi te gandesti la facturile neplatite sau ca cel care te asteapta isi lustruieste gloantele special pentru tine).

   Cu placere.

 31. foarte foarte interesant…vreau sa primesc informatii pe aceasta tema, voi participa in bucuresti sau bacau la workshop-doresc detalii

 32. Am avut un accident rutier acum 7 luni si sunt doar la faza „incercat de mers cu cadrul”. In ce masura as putea fi indrumata pentru o recuperare mai eficienta? Multumesc de raspuns, astept un mail in acest sens.

 33. Un workshop in Brasov? Daca se poate, as vrea detalii si despre sedintele individuale. Multumesc! 🙂

  1. Buna Anca,
   Am trimis pe mail mai multe detalii despre sedinte individuale.
   Voi ajunge si in Brasov cand se aduna minim 10 oameni…
   Cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

Libertatea si secretul libertatii

Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul meu Fiecare individ se trezește în anul de grație

Te vreau, dar…

Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii mei ca sedintele mele cu ei de: terapie, coaching,

Cum stii ca este el?

Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu o femeie pentru formele ei, atunci acest manual de

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei