Cat de mult traiesti in prezent

Cuprins

Gradul tau de prezenta sau cat de mult traiesti in prezent se poate masura.
Eu cred ca am reusit sa-l cuantific.
Urmareste urmatorul filmulet:

Asculta din nou, dar acum tine cont de urmatoarele indicatii:

Persoana din film reproduce cu vocea 4 sunete de pian. Sunetele 1, 2 si 4 le reproduce curat, iar la sunetul al 3-lea se intampla ceva: persoana falseaza.

Daca o intreb cat de corect a reprodus cele 4 sunete (de pian), imi spune: „nu-mi dau seama daca cant corect sau falsez.”

Asculta inregistrarea de 5 sau 6 ori si realizeaza ca nu suna bine pe sunetul 3, dar nu stie ce se intampla atunci in mintea ei.

Ii dau timp sa reasculte si sa-si aminteasca exact ce a facut dupa al doilea sunet.

Dupa un timp de ascultare exclama- ca si cand ar fi descoperit ceva nou: „dar eu nu pot sa ma concentrez in acest fel si dupa 2 sunete.”

head-in-the-cloudsStii ce se intampla?

Persoana nu poate sa-si mai tina mintea in corp dupa 2 sunete reproduse; isi pierde concentrarea( adevarata concentrare sau prezenta in realitate).

Ea continua:Muncesc din greu si perioade mari de timp. Eu nu sunt prezenta in activitatile pe care le fac din diferite motive:

-ceea ce fac e usor;

-din nefericire nu-mi face o placere deosebita ceea ce muncesc;

-fiindca muncesc de ani de zile in acelasi job, a intervenit rutina”.

Citind pana aici nu e nimic spectaculos. Ascultandu-se, realizeaza ca s-a supus unui dresaj dat de rolul pe care a trebuit sa-l joace la munca.

Cand o intreb de cat timp functioneaza asa, imi spune: „de ani de zile si mai ales de cand nu mi-a mai facut placere ceea ce muncesc. Functionez astfel intre 10 si 14 ore pe zi”.

Faptul ca s-a adaptat denota inteligenta, insa cand aceasta stare se manifesta in toate aspectele vietii, NU MAI POATE CANTA CURAT si falseaza; pe urma ea spune…” sunt trista mai tot tmpul, ma doare capul pentru ca imi zboara o sumedenie de ganduri pe care nu le mai pot opri; CU CAT INCERC SA FIU MAI ANALITICA SI MAI SISTEMATICA, CU ATAT PIERD MAI MULT CONTROLUL..”.

Avem o problema, situatia a inceput sa o deranjeze.

Cam asta face: se dedubleaza. Isi trimite corpul fizic la munca, iar mintea sta- in acelasi timp- ocupata cu o suma de ganduri care nu au nici o legatura cu ceea ce face corpul.

Dedublarea prinde radacini si dupa cele 10-14 ore de munca, ea se muta si in viata personala.

igor-morski-surreal-art-human-brainE foarte interesant ca stie foarte bine notiunea de prezenta (teoretic), insa nu reuseste sa inteleaga si mai ales sa simta ceea ce se intampla cu ea. Isi spune:traiesc in prezent, dar nu traieste…

Multi dintre noi devenim roboti, functionand mecanic. Facem lucruri care nu ne plac din diferite ratiuni(economice sau de supravietuire) si pur si simplu o data intrati in cerc nu mai vedem iesirea.

Din interior e dificil sa-ti dai seama de unde incepi imbunatatirea. Daca vine vreun ajutor din exterior, orice incurajare nu o intelegi si nu simti ca e pentru tine.

Cum iti dai seama daca ai comportament de robot?

In primul rand CAND CANTI,  FALSEZI . Cel mai grav e atunci  cand stai intr-o stare opusa entuziasmului (de care poti fi constient/a sau chiar faci misto de stare, dar nu poti sa i te opui).

Ce poti face?

SA TRAIESTI IN PREZENT SI SA TE JOCI, in orice mod.

ganditorulCum poti fi sigur ca traiesti in prezent?

Lucrand pe cele 3 NIVELE DE PREZENTA:

1. Daca inveti sa reproduci sunetele unui instrument cu vocea, te indrepti spre starea in care traiesti in prezent. Cu fiecare zi lucrata pe sunete, traiesti mai in prezent.

Astfel atingi un prim nivel de prezenta, primul nivel calitativ al constiintei tale.

2. Al doilea nivel de prezenta se atinge in momentul in care lucrezi pe atasamentul tau fata de trecut. Daca mintea e impovarata de lucrurile neplacute din trecut, viitorul nefericit e o replica a trecutului.

Nu ai primit dragoste neconditionata, ai avut un esec profesional sau personal, te-a parasit sau ai parasit, nu ai fost apreciat la timp de : parinti, profesori, colegi sau parteneri, toate acestea fiind la timpul trecut , iti murdaresc clipele din prezent si viitor.

Una e sa ai atarnat in spate un trecut care te trage in spate sau te impiedica  si alta e sa ai o biblioteca de lectii invatate, adica un trecut lamurit, rezolvat si schimbat.

Daca crezi ca tot ce s-a intamplat in trecut nu mai poate fi schimbat, atunci te-ai molipsit si cu o convingere limitativa. Exista tehnici care curata acest trecut.

3. Al treilea nivel de prezenta se obtine dintr-o zona de neutralitate: cand nu esti nici foarte vesel si nici foarte trist. Prezenta ochilor in gol, ca si exercitiu iti indica castigarea acestei neutralitati.

De aici te joci cu starile, folosind mult inteligenta verbala si imaginatia. Poti sa alegi sa declansezi in corp-pentru un anumit context-adrenalina spre a actiona sau cortizon pentru a invata, intelege sau pentru a scoate idei originale pentru realitatea ta. Ai o lista, doar ca exemple pentru joaca cu starile: bucurie cu detasare, bucurie cu intelegere, nepasare, nepasare cu tristete usoara sau tristete cu intelegere, etc.

Daca reusesti sa declansezi tu aceste stari si sa te joci cu ele, in realitate cand vor veni imprevizibil nu te vor afecta sau vei castiga timp. VEI STI SI VEI GESTIONA PERFECT CE SE INTAMPLA CU TINE.

In momentul in care tu tii fraiele mintii ai ajuns la ultimul grad de constiinta sau de prezenta.

NU UITA!

1. Lucrul cu sunetele te scoate din cercul vicios al netraitului in prezent si reprezinta startul muncii tale cu tine.

2. Lamureste-ti trecutul ca sa nu fi influentat de el in prezent.

3. Joaca-te cu starile, ghidat de un expert.

Munca cu tine se face calauzit.

 

Cu drag,

Robert George Buliga

DSC_4454P.S. Fara pretentia de a epuiza subiectul, m-am oprit totusi pentru a nu generaliza. Lucrurile devin si mai clare cand se analizeaza fiecare persoana in parte, cum se intampla -de exemplu-in workshop-ul din 28 si 29 martie (sambata si duminica) din Bucuresti.

P.P.S: Detaliile si inscrierile se fac pe adresa: robert@musictherapy.ro

 

 

 

5 răspunsuri

  1. Salut! Cum fac pace cu trecutul? Cum imi dau seama daca ceva din trecut ma influențează acum?
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mai multe articole

Libertatea si secretul libertatii

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Libertatea in 2023. Secolul 22. Dupa Hristos. Calea Lactee. Planeta Terra, U.E. Romania. Închisoarea din capul

Te vreau, dar…

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Te vreau dar…am un infinit de ganduri sau motive sa (te) refuz. Am convenit cu clientii

Cum stii ca este el?

Share Facebook 0 Twitter Linkedin 0 Whatsapp Pinterest 0 Cum stii ca este el? Cum stii ca esti tu? Atenţie, bărbate: dacă nu eşti cu

Trusa muzicala de prim-ajutor

Cum sa eviti pierderea energiei