Când apare intuiția

 

intuitie 2Intuiția este conform DEX-ului o “descoperire bruscă, neașteptată, a unui adevăr, a unei soluții etc. ♦ Inspirație, presentiment. ♦ Pătrundere instinctivă în esența unui lucru.”

Intuiția apare după o analiză logică, rațională sau te lovește pur și simplu în moalele capului și brusc ești deștept?

În rătăcirile mele din studenție am ajuns în fața monahului Noica, fiul filozofului Constantin Noica. Mi-a explicat foarte umil că o discuție cu mine e posibilă doar dacă mă supun canoanelor bisericești.

Răzvrătit cum eram și pe-atunci, m-am pus în genunchi în fața deschiderii altarului chiliei lui, am aplecat capul și am așteptat ca sutana dânsului să-mi acopere capul. Îmi ziceam în minte: cum e posibil ca un bărbat să stea în genunchi în fața altui bărbat?

Nu m-a acoperit nimic. Am deschis un ochi… Și apoi și pe celălalt... Monahul dispăruse.

În fața mea era un Scaun vechi și scrijelit.

M-am uitat repede în dreapta, nimic; m-am uitat și mai repede în stânga și nimi…. Monahul îmi zâmbea.

Și mi-a zis pe un ton și mai umil și aproape șoptit, arătând cu degetul discret spre scaun ca un copil care a făcut o boacănă și nu vrea să fie văzut: “Pe scaun stă D-zeu acum și se uita la noi. E frumos să-L saluți plecând capul și vorbindu-I. Eu doar o să fiu un mijlocitor dacă nu-I înțelegi “limba”. 

Și eu întrebam și după fiecare întrebare, monahul răspundea foarte repede într-un flux și cu o înțelepciune cum nu am mai întâlnit decât în cărțile filozofice.

La un moment dat îl văd că vorbește singur, ca și cum s-ar apăra; se scuza etc.: “nu, nu; asta nu e de la D-zeu, e din mintea mea; te rog mai spui o dată întrebarea?” Întrebam încă o dată și el se străduia să-mi răspundă repede ce-i trece ca și primul gând.

M-a mirat acest comportament și când s-a terminat ceremonia am cerut lămuriri. Atunci mi-a explicat:

“Încercam să prind primul gând căci e de la D-zeu; al doilea gând era întotdeauna din mintea mea. Mă ierți pentru sfaturile venite din mintea mea.

Mi-a rămas experiența vie și în ziua de astăzi  (în special din cauza ritualului primului gând).

În articolul anterior am postat un test în care fără a-ți da prea multe explicații, te-am lăsat să unești 2 cuvinte separate de 2 imagini separate după cum îți vrea suflețelul.

Mai postez încă o data testul în cazul în care nu l-ai făcut și am rugămintea să-l faci înainte de a citi ce urmează să-ți explic mai jos (nu trage cu ochiul):

Cei care au făcut deja testul și l-au trecut prin toate cotloanele minții căutând logica, mi-au scris următoarele:

Cristina:

“Well, era aproape logic că voi alege Fekete, de vreme ce este singurul cuvânt cu care se putea realiza o minima legătură (fekete însemnând negru) :). Cât despre zombie, e adevărat, sună mai muzical, însă e foarte greu să desparți cuvântul de sens (pentru mine, cel puțin), așa că asocierea îmi părea cel puțin neadecvată.
Ca să fiu sinceră, nu înțeleg de unde insistența asupra faptului că a raționa mult este o problemă.

Andrei:

“Testul m-a blocat. N-am înțeles nimic din cele 2 poze și ce legătură au cu cele 2 cuvinte.
Știam că “fekete” e în ungurește, dar nu știam ce înseamnă. Am căutat traducerea, am găsit “negru” ceea ce n-a schimbat cu nimic starea mea de confuzie legată de test. Cu “zombi” a fost ceva mai simplu :).
Deși tot am senzația că îmi scapă ceva din testul asta, ai dreptate, am dat până n-a mai rămas nimic. 

 Maria:

“Și dacă v-aș spune cât am stat și am analizat înainte de a bifa răspunsurile.

Din păcate am făcut o alegere logica din punctul meu de vedere, nu a fost o alegere interioară, emoțională.  🙁

Tocmai relaxarea îmi lipsește, încrederea.

Margareta:

“Off Robert, cum am terminat de citit am simțit o ușoară palpitație și emoția m-a cuprins, dar sunt la birou și nu pot să îmi dau drumul la lacrimi,

… pentru că am înțeles că mi s-a luat bucuria de mă manifesta liber, de a vorbi, comunica, juca, dansa …

Persoanele care au căutat raționamentul și logica testului, adică s-au dus pe emisfera stângă (logică) nu au înțeles nimic, au căutat tot felul de argumente și sunt și acum confuze.

Asta pentru că testul nu era pentru minte și într-adins nu am specificat ca să observ pentru cercetarea mea fiecare cum se duce;  CU CE EMISFERĂ GÂNDEȘTE ÎNTR-O SITUAȚIE GREA ȘI CONFUZĂ.

Asocierea dintre cele 2 imagini din test și  cuvintele: Zombie și Fekete- scrise și rostite în gând de auzul interior- nu rostit de auzul cu care percepem zgomotele)  a fost făcută de unii clienți prin emisfera dreaptă (intuitivă) și de alți clienți de emisfera lor stângă (logică).

Cei care și-au folosit emisfera stângă  (cea logică) au greșit asocierile.

Cei care și-au folosit emisfera DREAPTĂ (cea intuitivă) au asociat CORECT imaginea de cuvânt. Adică imaginea:

doi

au asociat-o cuvântului “FEKETE” și imaginea:

unu

 au asociat-o cuvântului”ZOMBIE“.

Asocierile le-au făcut după muzicalitatea interioară a cuvintelor Fekete și Zombie, fără să-și dea seama și fără să analizeze (și bine au făcut).

Muzicalitatea cuvintelor se simte doar prin emisfera dreaptă (intuitivă).

Aici sunt testimonialele lor:

Andreia:

“Ha! Știam că sunt intuitivă și că atunci când mi se pare ceva dificil nu mă blochez în obstacol și încerc să dansez cu el”.

Alexandra:

” Feedback-ul tău a venit ca o confirmare și un fel de mesaj îngeresc. Mulțumesc.”

Ioana:

“Cumva știam că e corectă alegerea mea înainte de a citi feedback-ul tău. Mi se pare periculos să alegi rațional într-o situație căreia nu-i cunoști datele. E ca și cum ai căuta rațional acul în carul cu fân.”

Alex:

“Și eu care credeam că e greșit să mergi pe intuiție sau că ești un om slab- la figurat. Mersi.

Oana:

“Interesantă această asociere dintre imagine și mental prin sunet. Nu m-am gândit niciodată că mai avem vreun alt auz decât cel al zgomotelor. Faptul că noi cântăm cuvintele în interior înainte de a le rosti. Mulțumesc.”

Poate te întrebi: CE E GREȘIT ÎN A ANALIZA ȘI HOTĂRÎ CU EMISFERA STÂNGĂ (logică)?

În situațiile grele și confuze te duci pe emisfera pe care ai crescut-o mai bine. Dacă alegi cu emisfera stângă află că acolo nu stă intuiția. 

Hands Holding Butterfly

Dacă în situațiile grele alegi cu emisfera dreaptă: Well done! Fiind o emisferă: imprevizibilă, intuitivă, holistică, creativă și după cum spune și monahul Noica e una legată direct de D-zeu (să-mi fie iertat, doar l-am citat) te-ai scos în alegeri. Chiar dacă răspunsurile par fără sens, bazându-se pe intuiție, te vor face fericit sau te vor scăpa de necazuri.

Intuiția apare DOAR când îți folosești emisfera dreaptă.

Alegând cu emisfera stângă-logică ÎN SITUAȚIILE GRELE și CONFUZE ajungi în următoarea situație:

Deși îți dorești (lista 1): fericire, sănătatea ta și a familiei, mulțumire, liniște sufletească, in realitate (lista 2):

alergi toată ziua ca să nu ai timp să stai cu tine,

-nu faci nimic din ceea ce te face împlinit, dar faci din lucrurile care te integrează în ochii celorlalți

fugi de tine, netrăind ci făcând acțiuni;

fugi în rațional ca să nu simți că suferi;

muncești pentru mașina ta ca sa dai bine, când pe tine te face fericit să primești afecțiune;

muncești pentru casa altuia când tu stai în chirie;

strângi bani peste bani, când acest lucru te epuizează;

le spui celorlalți cum să trăiască furându-le experiența de viață;

stai la munca peste program pentru că viața ta personală e praf.

sfătuiești când te-ar ajuta să te sfătuiești;

critici când ar trebui să te mângâi;

vorbești repede ca și când ai citi o lista când te-ar slava dacă ți-ai imagina ceea ce vorbești în timp ce vorbești, întărind astfel memoria prin imagini și emoții;

nu te iubești pe tine, dar îți dorești să fii iubit.

Toate acestea făcându-le inconștient.

Nu zic că cele din lista a doua nu sunt bune, ci subliniez că cele din lista a doua e bine să le ai după ce monitorizezi bine prima lista.

Va mulțumesc din suflet pentru că ați participat la test și sper că v-a fost de folos. Îmbrățișări. V-am și tzucat pe cei care ați făcut asocierile corecte în test.

Robert George Buliga

 

P.s.: La workshop-ul din 23 și 24 iulie din București, nu mai sunt locuri libere.

Următorul Workshop pe Postură, Respirație, Voce și Minte din București se va întâmpla pe 27 și 28 august 2016 (sâmbătă și duminică).

La Iași va fi un Atelier Intensiv pe Postură, Respirație, Voce și Minte în perioada 1-7 august 2016.

 

 


Comentarii

Când apare intuiția — 37 de comentarii

 1. Imi venea obsesiv in minte nor,nor, nor….am ales fechete pt ca chiar nu am vazut asociatie cu cuvantul zombie..desiiiiii..recunosc ca n-aveam habar ce inseamna fekete, speram sa insemne nor.

 2. Bună Robert,
  As vrea sa mă incriu la cursul din 27.28 august din București. Cum procedez?

  Multumesc

 3. Ca de obicei un articol deosebit… La test am actionat rational, asta pentru ca am stat si am gandit prea mult, mintea vroia neaparat sa inteleaga ce citeste. Dar apoi am inteles explicatia despre intuitie…si promit ca azi pana la finalul zilei (cel putin) o voi asculta de fiecare data. Intr-adevar, sunt o persoana care se lasa greu dusa de val,dar de fiecare data cand am facut-o au aparut surprize placute in viata mea… 🙂

 4. Multumesc pentru tot materialul si sfaturile utile trimise.Sper sa am timp sa le studiez si sa le pun in practica .Dumnezeu sa ne puna in inima tuturor dragoste si compasiune pentru oameni.E minunat sa inteleg,prin intermediul dumneavoastra ,ca nu e gresit sa iti asculti inima si intuitia ,cu conditia sa nu te abati de legile lui Dumnezeu :sa urmaresti sa traiesti in dragoste si in pace,chiar si cu cei care uneori ti au gresit.Cand am descoperit Pacea Domnului Isus,Imparatia lui Dumnezeu din inima noastra,pot sa va spun ca am putut trai fericirea perfecta.Ceea ce trebuie insa sa stim,este ca acest lucru trebuie cultivat,prin credinta,prin cautare de a trai corect,prin a ne inconjura de oameni frumosi spiritual,de lucruri armonioase dar sa nu uitam ca ele sunt doar reflexia noastra,e ceea ce atragem. Am inteles ca nimic nu e intamplator si ca toate lucrurile lucreaza spre binele velor ce il iubesc dar il si asculta pe Dumnezeu.Nu e nici un adevar pe lume care sa nu fie conectat cu Dumnezeu.Restul e desertaciune,e aceea logica ,acel labirint periculos ,construit din experiente ale ,,intelepciunii” noastre,care e nebunie inaintea Domnului.Fiti binecuvantat si activitatea dumneavoastra sa fie lucrarea lui Dumnezeu pentru cei ce inca sunt ,,orbi” si nefericiti.

 5. Buna. Cat costa participarea la Atelierul Intensiv pe Postura, Respiratie, Voce si Minte din perioada 1-7 august 2016 de la Iasi ?

 6. Bună seara,
  Am citit cu mult interes articolelor dumneavoastră si sunt interesata de participarea la un workshop.
  Va rog sa îmi trimiteți la adresa de email detalii referitoare la workshopul din București din August (locatie, numărul de ore, preț). M-ar interesa foarte mult toate detaliile pentru a-mi putea organiza programul.
  Va multumesc.

 7. Buna!As vrea sa vin la atelierul dvs din 27-28 august, imi trimite detaliile desfasurarii acestuia?
  Multumesc mult!

 8. Buna, ma intereseaza participarea la workshopul din august in Bucuresti.
  Am trimis mail, daca poti sa-mi dai detalii. Multumesc!

 9. Asocierea mea s-a baxa nu doar pe muzicalitate, ci si pe senzatiile venite din imagini. Doar ca eu le-am asociat invers. FEKETE suna mai rotund, ZOMBIE mai colturos. Asta pt mine. Deci… ma incadrez la intuitivi, pt dublul motivelor date de tine, in ciuda rezultatului pe care l-ai stabilit subiectiv.

 10. Imaginatia joaca un rol important… eu am vazut imaginile ca fiind asemanatoare dintr.un punct de vedere… flori… iar asociatia amandurora a fost fata de cuvantul fekete… consoanele fiind pentru mine momentul de “saritura” de pe o petala pe alta… 🙂 ori sunt de pe alta lume… ori testul are scapari…

 11. A doua m-a dus cu gandul la zombie – asemanarea cu turlele gotice. Cu toate ca recunosc: m-am gandit ca fecketa e un cuvant mai ascutit avand mai multe consoane:)

  E cam aceeasi chestie cu a zice ca prima duce cu gandul la nor – iar cuvantul “zombie” are “o” si e deschis:)

 12. Buna Robert,

  cum adica ii tzuci pe cei care au ales corect??
  pt ca sunt ca tine? adica ai facut o alegere in urma unei judecati din subconstient?
  Hmm,
  Cu drag,

  Andreia

 13. Am ales intuitiv. M am oprit si am inceput sa gandesc. Nu are nici o logica- mi- am zis, si am schimbat. Nu am avut incredere in primul gând. Mi se intampla des.Multumesc mult pentru articol. Am m-ai descoperit ceva despre mine.

 14. Buna, Robert.
  Am completat testul, insa nu am primit pe mail nimic inca. Se poate rezolva, te rog?
  Multumesc frumos.
  Silvia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.